Članak

Domaći sastav sudskih vijeća

26. Juna 2009.00:00
Sud BiH nastavlja s provođenjem strategije integracije domaćeg osoblja u Odjelu za ratne zločine.

This post is also available in: English

Odjel za ratne zločine Suda BiH počeo je provoditi posljednju fazu Strategije integracije, koja predviđa da do kraja 2009. godine sudska vijeća budu sastavljena samo od sudija iz Bosne i Hercegovine.

Tako je na početku suđenja Stojanu Perkoviću, koji je optužen za zločine počinjene na području Rogatice, pretres otvorilo Sudsko vijeće koje čine predsjedavajuća Mira Smajlović i članovi Senadin Bektašević i Zoran Božić.
 
“Već smo počeli da pravimo vijeća samo od domaćih sudija jer pretpostavljamo da će ti pretresi trajati i nakon decembra 2009. godine”, kazala je Selma Hadžić, glasnogovornica Suda BiH.
 
Na početku rada Suda BiH, 2005. godine, sudska vijeća su bila sastavljena od dvaju međunarodnih i jednog domaćeg sudije, dok je od februara 2008. u vijećima bio po jedan međunarodni sudija.
 
Prema izlaznoj strategiji, mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ističe u decembru 2009. godine. Vijeće ministara je početkom ove godine odbilo prijedlog zakona kojim se produžava mandat međunarodnom osoblju angažovanom na Sudu i pri Tužilaštvu BiH. Ministarstvo pravde bi uskoro tebalo izaći s novim prijedlogom o kome će ministri glasati.

Ostanak međunarodnih sudija i nakon 2009. godine ključan je za nastavak rada Suda BiH prema brojnim domaćim i međunarodnim zvaničnicima, uključujući predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, glavnog državnog tužioca Milorada Barašina i predsjednika MKSJ-a Patricka Robinsona.

    This post is also available in: English