Članak

Vuković Ranko i Rajko: Završne riječi 29. juna

25. Juna 2009.14:01
Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Ranku i Rajku Vukoviću.

This post is also available in: English

Nakon okončanja obnovljenog dokaznog postupka protiv Ranka i Rajka Vukovića, Apelaciono vijeće Suda BiH 29. juna 2009. godine saslušat će završne riječi obiju strana.

Braća Vuković su nepravosnažnom presudom osuđena na po 12 godina zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Foče u maju 1992. godine. Tužilaštvo BiH optužene tereti za učešće u ubistvima dvoje civila u selu Podkolun.

Prije zaključenja dokaznog postupka, Apelaciono vijeće je u spis uvrstilo Zapisnik o djelimičnoj rekonstrukciji koja je obavljena 18. maja ove godine u selu Podkolun, kao i crtež lica mjesta i fotodokumentaciju. Rekonstrukcija, kojoj su prisustvovale sve strane u postupku, obavljena je na prijedlog Tužilaštva i Odbrane.

Vijeće je također saopćilo da je odbilo sve ostale prijedloge obiju strana za izvođenje novih dokaza na obnovljenom suđenju.

Tužilaštvo je predložilo da se u spis uvrste dokazi o istražnim radnjama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu o utjecanju na “ključnog svjedoka”, dok je Odbrana predlagala saslušanje 12 novih svjedoka.

“Sud je odlučio da odbije sve ove prijedloge smatrajući da nema potrebe da se ovi dokazi izvode”, kazao je Dragomir Vukoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Suđenje braći Vuković počelo je u novembru 2007., a prvostepena presuda izrečena im je u februaru naredne godine.

Apelaciono vijeće je sedam mjeseci poslije donijelo odluku o održavanju novog pretresa, koji je počeo 1. aprila 2009. godine.

This post is also available in: English