Članak

Međunarodno osoblje još potrebno pravosuđu u BiH

15. Juna 2009.14:13
Predsjednik Tribunala u Haagu istakao, govoreći u Sarajevu, kako je ostanak međunarodnih sudija i tužilaca u bosanskohercegovačkim institucijama ključan za zaštitu integriteta pravosuđa.

This post is also available in: English

Patrick Robinson, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), smatra da su međunarodne sudije i tužioci u pravosudnim institucijama BiH još uvijek potrebni, te je rekao da će učiniti sve da doprinese produženju njihovog mandata.

Robinson je ovo istakao u uvodnom govoru održanom na regionalnoj konferenciji o promociji naslijeđa MKSJ-a koja se 15. i 16. juna održava u Sarajevu.

Na konferenciji je predstavljen i Priručnik o razvijenim sudskim praksama MKSJ-a, koji, prema Robinsonu, predstavlja jedno od “ključnih oruđa” što su ih proizveli za očuvanje naslijeđa Tribunala. Ipak, naglasio je da je bitan element tog naslijeđa nastavak procesuiranja ratnih zločina pred sudovima u regionu.

“Podrška sudovima pri osiguravanju kapaciteta domaćeg pravosuđa je osnova naslijeđa MKSJ-a. Zabrinut sam zbog propusta Vijeća ministara da osigura sredstva za implementaciju strategije za procesuiranje ratnih zločina”, kazao je Robinson.

Za predsjednika Tribunala posebno je zabrinjavajuća činjenica da Vijeće ministara nije produžilo mandat međunarodnim sudijama i tužiocima, koji su, kako je rekao, “još uvijek ključni” kada je u pitanju zaštita integriteta pravosuđa.

“Ovdje je bitno da se urgentno reagira. Jasno je da će nekada Odjeljenje za ratne zločine uključivati samo domaće sudije, ali još nismo došli u fazu u kojoj međunarodne sudije nisu potrebne. Svi izvještaji impliciraju da taj odjel treba izbalansirani uticaj međunarodnih sudija i, dok sam ovdje, snažno ću lobirati u institucijama koje mogu doprinijeti pozitivnom rješenju tog pitanja”, kazao je Robinson.

Prema izlaznoj strategiji, mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ističe u decembru 2009. godine. Vijeće ministara je početkom ove godine odbilo prijedlog zakona kojim se produžava mandat međunarodnom osoblju angažovanom na Sudu i pri Tužilaštvu BiH.

Ministarstvo pravde, koje je predlagač ovog zakona, najavilo je da će ga još jednom pokušati iznijeti na sjednici Vijeća.

Robinson je također spomenuo i “fizičku arhivu” Tribunala kao jedno od naslijeđa ove institucije, ističući kako se očekuje da će Vijeće sigurnosti UN-a do kraja ove godine donijeti odluku o načinu njenog očuvanja.

Priručnik o razvijenim sudskim praksama, koji je predstavljen na ovoj dvodnevnoj konferenciji, MKSJ je uradio u saradnji s Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu (UNICRI), a on predstavlja zapisanu praksu Tribunala, stečenu tokom 16-godišnjeg rada.

“Ovo je prvi put da Tribunal piše sam o sebi na ovaj način i ovdje su obuhvaćene sve faze procesa – od istrage do sprovođenja presude. Svrha ove konferencije je da ispitamo korisnost i upotrebljivost ovog priručnika”, kazao je Sandro Calvani, direktor UNICRI-a.

Priručnik ima cilj, podsjetio je Calvani, da predstavnicima pravosuđa u regionu pomogne da se upoznaju s radom i praksom MKSJ-a, kako bi se prenijelo stručno znanje i nastavilo doprinositi pravdi i nakon zatvaranja Tribunala.

Tribunal bi zvanično trebao okončati svoj rad 2010. godine, ali predsjednik Robinson je u nedavnom obraćanju Vijeću sigurnosti zatražio produženje mandata sudijama za još dvije godine. Prema tamošnjim procjenama, posljednje suđenje bi se moglo okončati 2012., dok bi Žalbeno vijeće moglo raditi do 2015. godine.

“Ovo je prva publikacija u kojoj se detaljno dokumentiraju svakodnevne prakse MKSJ-a. Ona pruža svjedočenje o prošlosti i dijeli lekcije za budućnost”, kazao je haški sudija Fausto Pocar, dok je Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH, istakao da ovaj priručnik mora poslužiti kao “okvir i korektiv” daljnje prakse Tužilaštva i Suda BiH u radu na predmetima ratnih zločina.

This post is also available in: English