Članak

Kličković i ostali: Crna mrlja Podgrmeča

11. Juna 2009.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Bosanskoj Krupi, Miroslav Vještica, svjedok Odbrane, kazao da je krajem 1992. godine saznao za zlostavljanja i ubistva zatočenika u školi u tom gradu.

This post is also available in: English

Drugog dana svjedočenja u korist Gojka Kličkovića, prvooptuženog za zločine u Bosanskoj Krupi, Miroslav Vještica je kazao da su pripadnici Vojne policije iz tog grada krili zlostavljanja i ubistva zatočenika u školi “Petar Kočić”.

“Naknadno sam saznao da je vojska formirala Privremeni vojni zatvor u školi ‘Petar Kočić’, koji je obezbjeđivala Vojna policija. Za zlostavljanja sam čuo krajem 1992. godine jer su to krili. Čovjek koji je to učinio jeste crna mrlja Podgrmeča”, rekao je Vještica.

Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić terete se da su tokom 1992. godine sudjelovali u ubistvima, prisilnom preseljenju, napadu, pljački imovine, mučenju, prisilnom zatvaranju… nesrpskog stanovništva s područja Bosanske Krupe.

U optužnici stoji i da je izvjesni Joja Plavanjac početkom augusta 1992. godine u školi “Petar Kočić” ubio nekoliko muškaraca koji su tu bili zatočeni.

“U našoj opštini je bilo manje stradanja u odnosu na druge. Sjećam se da su me jednom prilikom zaštićeni svjedoci A1 i A6 pitali šta da rade, i tada sam im kazao da im tu više niko ne može garantovati bezbjednost”, kazao je Vještica.

Svjedoci A1 i A6 su u februaru 2009. godine dali iskaz uz određene mjere zaštite, a u korist Tužilaštva BiH. Tokom svjedočenja su ispričali da su 1. maja 1992. godine, zajedno s drugim mještanima Arapuše, iseljeni na područje Sanskog Mosta.

U optužnici se navodi da je 1. maja 1992. godine, u “skladu s pismenom naredbom Gojka Kličkovića”, bošnjačko civilno stanovništvo iz Arapuše, Zalina, Velikog Dubovika, Velike Jasenice, Zaluga, grada Krupe i Potkalinja prisilno iseljeno na područje Bihaća i Sanskog Mosta.

Svjedok Vještica je dodao da je 2002. godine, iz dokumenata koji su mu tokom saslušanja predočili istražitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), saznao da su prvooptuženi i Krizni štab u Krupi navodno “izdali naredbu da muslimani predaju oružje”.

Prvooptuženi Kličković je tokom ispitivanja Vještice negirao postojanje takve naredbe.

Svjedok je rekao da nije imao saznanja o postojanju Privremenog vojnog suda u Krupi jer “nisu postojale odluke”, te da su funkcionisanje i rad kriznih štabova i ratnih predsjedništava regulisani zakonom.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Vješticu za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, zbog čega nije polagao zakletvu prilikom svjedočenja na ovom suđenju.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 16. juni 2009. godine, kada je predviđeno unakrsno ispitivanje Miroslava Vještice.

This post is also available in: English