Članak

Bundalo i ostali: Favorizovani policajac

11. Juna 2009.00:00
Vještak Odbrane Neđe Zeljaje u nastavku iznošenja nalaza i mišljenja kazao da je načelnik policije iz Kalinovika bio i komandir policije u tom gradu.

This post is also available in: English

Mile Matijević, vještak Odbrane Neđe Zeljaje, drugog dana davanja nalaza i mišljenja na suđenju za zločine u Kalinoviku, nije mogao sa sigurnošću potvrditi koje je poslove u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu obavljao drugooptuženi.

“Poslove koje je on obavljao mogao je i svaki drugi policajac kojeg ovlasti načelnik. Mislim da je načelnik preuzeo funkciju komandira jer je većina dokumenata koje sam pregledao imala njegov potpis i glasili su na SJB Kalinovik”, kazao je Matijević.

Ovaj vještak je kazao da Zeljaja de jure i de facto nije bio komandir, ali da je obavljao neke poslove u domenu te funkcije, “po ovlaštenju načelnika”.

Zeljaja se, zajedno s Ratkom Bundalom i Đorđislavom Aškrabom, tereti da je od aprila 1992. do marta 1993. godine učestvovao u prisilnim zatvaranjima, mučenju, silovanju, ubistvima, te nestancima Bošnjaka s područja Kalinovika.

U tom periodu, kako stoji u optužnici, Zeljaja je bio komandir SJB-a Kalinovik.

Vještak Matijević nije mogao reći koje poslove je Zeljaja obavljao a da nisu iz nadležnosti komandira stanice policije, kao ni objasniti potpise drugooptuženog na platnim listama SJB-a Kalinovik za 1992. godinu. Na nekoliko platnih lista iz te godine, a koje je Tužilaštvo BiH uvelo u svoje dokaze, stoji da je Zeljaja komandir SJB-a Kalinovik.

“Moguće da ga je načelnik favorizovao, ali to ne znam. Iz svih dokumenata koje sam vidio, učvrstio sam svoje ubjeđenje da je bio u sastavu SJB-a Kalinovik, gdje je obavljao neke poslove po naredbi načelnika”, kazao je vještak.

Kako je kazao tužilac Munib Halilović, mnogi dokumeti iz SJB-a Kalinovik koji se odnose na rad tog organa i komandira stanice policije, više “ne postoje”.

Odbrana Zeljaje nastavila je sa izvođenjem materijalnih dokaza, među kojima je i depeša SJB-a Kalinovik iz marta 1993. o odvođenju zatvorenika iz tog grada u Foču, kao i veliki broj dokumenata o razmjenama civila tokom 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je prigovorilo na mnoge dokumente Odbrane drugooptuženog smatrajući ih nerelevantnim. Sudsko vijeće ih je unijelo u spis, dok će o njihovoj relevantnosti naknadno odlučiti.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 18. juni 2009. godine.

This post is also available in: English