Članak

Trbić: Beskrajni krug

8. Juna 2009.13:58
Sudsko vijeće odgodilo iznošenje završnih riječi na suđenju za genocid za dva mjeseca.

This post is also available in: English

Prihvativši prijedlog Tužilaštva BiH za izvođenje dodatnih dokaza na suđenju Miloradu Trbiću, Sudsko vijeće je pomjerilo iznošenje završnih riječi za kraj augusta.

Prvobitno je bilo predviđeno da iznošenje završnih riječi počne 12. juna.

“Sud je prihvatio prijedlog da Tužilaštvo uvede dodatne dokaze i sasluša dva vještaka, uz pravo Odbrane da na te dokaze replicira. Sud planira da dokazni postupak definitivno okonča 6. jula, a završne riječi su orijentaciono planirane za 24. i 26. august”, kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Trbić je optužen da je, s pripadnicima vojske i policije, od jula do novembra 1995. godine “učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca, Bošnjaka”. Prema navodima optužnice, Trbić je u to vrijeme bio pomoćnik načelnika bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) te odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije ove brigade.

Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.

Na statusnoj konferenciji, koja je trebala biti posljednja u ovom slučaju, Tužilaštvo je iznijelo prijedlog za “ponovno razmatranje” izvođenja dodatnih dokaza koji se odnose na podatke o identifikaciji 3.737 žrtava iz Srebrenice.

“U momentu podnošenja prve optužnice, nismo imali podatke o ovih 3.737 osoba, za koje sada naknadno dostavljamo dokaze. Od novembra 2008. godine, kada smo zaprimili materijale od PIP-a (Podrinje identifikacijski projekt), tražili smo dodatne podatke o tome”, kazao je tužilac Kwai Hong Ip.

Izmijenjenu optužnicu protiv Milorada Trbića Tužilaštvo je podnijelo u martu 2009. godine. U njoj se, između ostalog, navodi da broj identificiranih žrtava iz Srebrenice iznosi 3.737.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu ističući da je “neprimjeren i deplasiran” jer ga Tužilaštvo ponavlja već treći put.

“Dokazni postupak Tužilaštva je okončan davno. Hoćemo li do neizvjesnog vremena čekati da se skupe podaci za svih 7.000 žrtava koje se navode u optužnici?”, zapitao se branilac Milan Trbojević.

Također je napomenuo da, ukoliko Sud prihvati prijedlog Tužilaštva, namjerava pozvati vještaka koji će osporavati te dokaze.

“Odbrana kaže da će ovo biti krug koji nema kraja? Da, upravo tako. Dok se sva tijela ne pronađu, neće biti kraja. Ali Tužilaštvo želi uvesti samo ovaj dokument”, kazao je Ip.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 19. juni 2009. godine, a tri dana nakon toga iskaz bi trebala dati dva predložena vještaka Tužilaštva.

This post is also available in: English