Članak

Kondić i ostali: Pretresi ključkih sela

2. Juna 2009.13:16
Dva svjedoka Tužilaštva BiH kazala da su vidjeli Marka Adamovića u koloni vojske koja je vršila pretrese bošnjačkih kuća, te premlaćivanja civila na području Humića.

This post is also available in: English

Bedrudin Brkić i Salko Krantić, svjedoci Tužilaštva na suđenju za zločine u Ključu, govorili su o učešću “srpske vojske” u maltretiranju civila na području Humića, te kazali da su krajem maja ili početkom juna 1992. godine vidjeli i Marka Adamovića.

“Vojska je došla navodno u pretres sela Krantić, i kada su nas postrojili, odvojili su žene i djecu od muškaraca. Dok smo stajali, još je vojske prolazilo i među njima sam vidio Marka Adamovića, koji nam se predstavio i rekao da komanduje tom jedinicom, te da se ne bojimo”, rekao je Krantić.

Ovaj svjedok je istakao da je to bilo 1. juna 1992. godine, kada je nekoliko vojnika u prisustvu Adamovića pretuklo Ajiza Krantića.

Marko Adamović se, uz Vinka Kondića i Boška Lukića, tereti za sudjelovanje u zločinima počinjenim tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa. U optužnici stoji da je Adamović bio komandant Komande odbrane grada.

“Bio je u uniformi SMB boje, imao je neke činove i nosio vojnu torbu, te kratku cijev. Njegovo ime sam čuo i od izbjeglica koje su došle iz Prhova i pričale da je bio i u tom selu”, kazao je Krantić.

U optužnici se navodi da je “srpska vojska” 1. juna 1992. godine u selu Prhovo ubila više osoba, te da su posmrtni ostaci 15 njih pronađeni u masovnoj grobnici “Ciganska dolina”.

“Sjećam se da smo, 10-ak dana nakon napada na to selo, otišli tamo kako bismo sahranili mrtve. Na kilometar od sela se osjetio smrad. Nikada neću zaboraviti ono što sam vidio – na samo jednom mjestu je bilo 18 tijela ubijenih. Tu su bile većinom žene i djeca, a bilo je i muškaraca”, rekao je Krantić.

Ovaj svjedok je kazao da je u to selo nedugo poslije došla vojska, te da su u zajedničku grobnicu sahranili tijela ubijenih.

Krantić je 10. septembra 1992. godine napustio Ključ, nakon što se “odrekao imovine u korist Republike Srpske”.

Adamovića je vidio i Bedrudin Brkić, drugi svjedok Tužilaštva, 30. maja 1992. godine blizu sela Jodanovići.

“Bio mi je poznat jer mi je davno bio učitelj. U selu Bešić, gdje sam živio, nekom vojniku je rekao da ne raketira moju kuću, iza koje se tada skrivao neki mladić”, objasnio je Brkić.

Ovaj svjedok je kazao da je tokom 1993. i 1994. godine odlazio na radne obaveze, “u kopanje rovova i živi štit”, te je istakao da je početkom 1995. godine napustio Ključ.

Adamović je prigovorio na Brkićev iskaz, istaknuvši da svjedok ne govori istinu, kao i na iskaz svjedoka Krantića, uz objašnjenje da nije tačno da je 1. juna 1992. godine boravio u selu Krantić.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 8. juni 2009. godine.

This post is also available in: English