Članak

Kovać: Nova dva svjedoka Odbrane

15. Maja 2009.15:24
Sudsko vijeće prihvatilo prijedlog Odbrane na suđenju za zločine u Vitezu o saslušanju dvojice bivših haških optuženika.

This post is also available in: English

Sud BiH je djelomično prihvatio prijedlog Odbrane za saslušanje novih svjedoka koji bi trebali govoriti o ulozi i dužnostima optuženog Ante Kovaća kao zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tokom 1993. godine u Vitezu.

Od četiri predložena svjedoka, svi već osuđeni za ratne zločine, Odbrana ima pravo da pozove i ispita dvojicu jer bi svi svjedočili na “iste okolnosti”.

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je tokom 1993. i 1994. godinesudjelovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u objekte na područjuopćine Vitez – Dom kulture, kinosalu i SDK – kao i u silovanju dvijužena.

Odbrana je predložila da saslušaju Maria Čerkeza, Paška Ljubičića, Vladimira Šantića i Tihomira Blaškića, te su zatražili dodatno vrijeme kako bi sa svom četvoricom razgovarali i potom donijeli odluku koju dvojicu će pozvati. Vijeće nije prihvatilo prijedlog, te nova dva svjedoka trebala biti saslušana na narednom ročištu.

Mario Čerkez je bivši zapovjednik Viteške brigade HVO-a kojeg je Haški tribunal osudio na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vitezu i na slobodu je pušten u decembru 2004. godine.

Paško Ljubičić je prebačen iz Haškog tribunala na daljnje procesuiranje u Sud BiH, gdje je sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na deset godina zatvora za zločine u Vitezu. Nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru u Mostaru.

Vladimir Šantić je 2001. godine pred Haškim tribunalom osuđen zbog zločina u Lašvanskoj dolini na 18 godina zatvora, a Duško Tomić, Kovaćev branilac, tvrdi da on živi u Širokom Brijegu. Šantić je iz zatvora u Španjolskoj, gdje je služio kaznu, pušten na prijevremenu slobodu 9. februara ove godine.

Tihomir Blaškić je osuđen pred Haškim tribunalom na devet godina zatvora zbog zločina u Lašvanskoj dolini. Nakon odsluženja 90 posto kazne, oslobođen je i danas živi i radi u Zagrebu.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Odbrane da se ponovno saslušajuzaštićeni svjedoci jer je riječ o žrtvama “kojima saslušanja donosenovu traumu”, dok je prihvaćeno da se optuženi Kovać ponovno saslušakao svjedok, ali na kraju dokaznog postupka.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. maj 2009. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English