Članak

Kondić i ostali: Ubistva u Velagićima

11. Maja 2009.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH posvjedočio da su civili zatvoreni u školu u Velagićima ubijeni, a njihova tijela kamionima odvezena u pravcu Laništa.

This post is also available in: English

Marinko Miljević, bivši pripadnik Vojne policije, posvjedočio je kako su civili koji su bili u školi u mjestu Velagići kod Ključa – “jednostavno pobijeni”.

“Navečer su stigli autobusi da te muškarce, muslimane, iz škole voze u Ključ. Kada su izvedeni iz škole, čovjek čijeg se imena ne mogu sjetiti, ali je bio plav i imao bradu, jednostavno ih je pobio. Prije njih su dvojica koju su zvali ‘Kumovi’ ispitivali i ubili nekoliko osoba”, objasnio je Miljević, koji je iskaz dao u korist Tužilaštva BiH.

Ovaj svjedok je dodao da je izvjesni Goran Amidžić, tadašnji komandir, pokušao spriječiti ubistvo civila, te je rekao da su izvršioci zločina bili u “vojnim uniformama”.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović terete se da su tokom 1991. i 1992. godine sudjelovali u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U optužnici stoji da se 1. juna 1992. godine određeni broj muškaraca s područja Mjesne zajednice Velagići odazvao pozivima da se jave na punkt u tom mjestu, nakon čega su ih pripadnici Vojne policije zatvorili u prostorije stare osnovne škole.

U večernjim satima tog dana, pripadnici Vojne policije su istjerali muškarce i strijeljali ih, prilikom čega je ubijeno najmanje 78 osoba.

“Došla su dva kamiona i bager, te su ih potovarili i odveli prema Laništu. Bilo je priča da su neki preživjeli, ali ne znam”, pojasnio je Miljević i dodao da su pripadnici Vojne policije nakon tog događaja pozivani u Centar službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci.

Željko Radojčić, drugi svjedok Tužilaštva, koji je tokom 1992. godine bio pripadnik rezervne policije iz Ključa, kazao je da je u tom periodu načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) bio prvooptuženi Kondić.

Ovaj svjedok je rekao da je prilikom obavljanja zadatka na punktu u Velagićima vidio grupu muškaraca, da bi istog dana, ne preciziravši kada, čuo za ubistva njemu nepoznatih osoba.

“Čuo sam da su drugi policajci među sobom pomenuli tog istog dana, ali navečer, da su bila neka ubistva, ali ne znam da li je riječ o istim ljudima koje sam vidio”, objasnio je Radojčić.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 13. maja 2009. godine.

This post is also available in: English