Vijest

Jurinović: Odluka o ustupanju nižem sudu

8. Maja 2009.11:17
Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo odluku o prebacivanju predmeta protiv Tome Jurinovića na niži sud.

Uvažavajući prijedlog Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeća Odjela za ratne zločine u srijedu, 6. maja, donijelo je odluku o prebacivanju predmeta protiv Tome Jurinovića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na daljnje procesuiranje na mjesno nadležni sud u Banja Luci.

Početkom februara 2009. godine Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Jurinovića u sklopu koje je Tužilaštvo podnijelo prijedlog za prebacivanje ovog predmeta mjesno nadležnom sudu ističući da se ne radi o “kompleksnom i vrlo osjetljivom predmetu”.

“Prenos ovog predmeta bi također omogućio da se ostali naročito kompleksni predmeti u smislu i činjenične i prave kompleksnosti neometano i kvalitetno vode pred Sudom BiH”, istaknuto je tada u obrazloženju prijedloga.

Jurinović se tereti da je zajedno s Markom Škrobićem i još trojicom pripadnika HVO-a, u mjestu Novo Selo, općina Kotor-Varoš, 31. jula 1992. godine iz kuće izveo sedam civila srpske nacionalnosti koje su potom odveli u pravcu sela Ravne.

U optužnici dalje stoji da je Jurinović zajedno s neidentifikovanim vojnikom izdvojio jednog civila kojeg je potom ispitivao o oružje, a nakon čega mu je naredio da se okrene da bi potom „ispalio pucanj u vazduh”. Škorbić je tada jednog od civila “lišio života”.

Škrobić je pred Sudom BiH u oktobru 2008. nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog učešća u tom zločinu.

Jurinović se pred Sudom BiH početkom marta 2009. godine izjasnio da se ne osjeća krivim za učešće u zločinu u Kotor-Varoši, dok su ga pripadnici Granične policije, prema međunarodnog potjernici, uhapsili sredinom marta iste godine.