Članak

Kovać: Sposoban za nastavak suđenja

5. Maja 2009.00:00
Optuženi Ante Kovać osporava nalaz vještaka koji su ga proglasili zdravstveno sposobnim za praćenje suđenja.

This post is also available in: English

Doktorice Marija Kaučić-Komšić i Radojka Golijan, po nalogu Sudskog vijeća, izvršile su procjenu zdravstvenog stanja optuženog Ante Kovaća i donijele zaključak da je “pretresno sposoban, uz ograničenje na četiri radna sata dnevno”.

“Ne osjećam se sposobnim. Sposoban sam samo da umrem. Ne osjećam se dobro, imam vrtoglavice, glavobolje…”, kazao je Kovać osporavajući nalaz vještakinja.

Tužilaštvo BiH tereti Kovaća, kao bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je sudjelovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u različite objekte na području općine Vitez, kao i silovanju dviju žena.

Dr. Kaučić-Komšić kazala je da je optuženi Kovać “ispoljio poboljšanja u zdravstvenom smislu”, pojasnivši da mu je stanje trenutno stabilno.

“Njegov problem je više psihosomatske prirode”, pojasnila je Kaučić-Komšić.

Duško Tomić, Kovaćev branilac, zatražio je da se pored ovog nalaza obavi i CT snimak vratne kičme, kao i snimak pluća i srca, jer smatra da je moguće da će doći “do izmjene mišljenja i nalaza nakon pristizanja tih rezultata”, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Odbrana je tražila od dr. Kaučić-Komšić da dâ svoje mišljenje o tome da li bi Kovaću bilo lakše “sa zdravstvenog stanovišta” ukoliko bi se branio sa slobode, na šta je ona odgovorila da je to “puka hipotetika”.

Kovać se u pritvoru nalazi od 1. februara 2008., a suđenje mu je počelo u augustu iste godine.

Naredno ročište zakazano je za 14. maj 2009. godine, kada će biti saslušana i posljednja tri svjedoka Odbrane.

Povezani članci

This post is also available in: English