Članak

Vuković i Tomić: Skraćena lista dokaza

29. Aprila 2009.13:17
Tužilaštvo BiH okončalo izvođenje materijalnih dokaza na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Uloživši oko 80 dokumenata u sudski spis, Državno tužilaštvo je okončalo izvođenje materijalnih dokaza na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, koji su optuženi za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića i Tomića da su, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije, 13. jula 1995. godine učestvovali u hapšenju i zatvaranju, kao i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, u istoimenom selu na području općine Bratunac.

Prije prezentiranja dokaza, tužilac Ibro Bulić je kazao da je “odustao od većeg broja materijalnih dokaza koji su predloženi u optužnici”, ne dajući detaljnija pojašnjenja o tome.

Uvodeći materijalne dokaze, Tužilaštvo nije posebno objašnjavalo njihovu relevantnost, jer su, kako je rečeno u sudnici, sve detaljno obrazložili u tabeli koju su dostavili Odbranama i Sudskom vijeću.

Među dokazima koji su uvršteni u spis jesu i redovni borbeni izvještaji Vojske Republike Srpske (VRS) iz jula 1995. godine, kao i neki dokumenti Drugog odreda Specijalne policije, poput spiska pripadnika Odreda i izvještaja o bezbjednosnoj situaciji.

Tužilaštvo je također uložilo izvještaje o dokazima pronađenim u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, izvještaje o iskopavanjima masovnih grobnica Glogova 1 i 2 i Zeleni jadar, te fotografije Sandića i tijela ispred skladišta u Kravici sačinjene 13. jula 1995. godine.

Na narednom ročištu, 4. maja 2009. godine, u korist Tužilaštva iskaz bi trebao dati Vedo Tuco, vještak sudske medicine.

This post is also available in: English