Članak

Rajko i Ranko Vuković: Nastavak obnovljenog procesa

23. Aprila 2009.00:00
Na obnovljenom suđenju za zločine u selu Podkolun, općina Foča, Apelaciono vijeće saslušava iskaze svjedoka Odbrane.

This post is also available in: English

 U toku obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH, nastavljeno je saslušavanje snimaka sa iskazima svjedoka Odbrane – Cvijete Stanić, optuženih Ranka i Rajka Vukovića, njihove majke Kose, te Nede Todorovića.

Državno tužilaštvo tereti braću Vuković da su, kao pripadnici vojske tadašnje Srpske Republike BiH, zajedno s Rankom i Blagojom Golubovićem, krajem maja 1992. godine u Podkolun ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Ranko Vuković se tereti i za silovanje ženske osobe, koje je navodno počinio u julu 1992. godine u mjestu Miljevina u Foči.

U februaru 2008. godine, braća Vuković su nepravosnažnom presudom proglašeni krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora za ubistvo, a Ranko je oslobođen optužbi za silovanje.

Sedam mjeseci poslije, uvažavajući žalbu Odbrane, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu te odredilo ponovno održavanje pretresa.

U toku prvostepenog suđenja, 9. januara 2008. godine, svjedokinja Odbrane Cvijeta Stanić je rekla da braća Vuković nisu bila u grupi “srpske vojske koja je otišla u susjedno selo Podkolun”.

“Naišlo je petnaestak vojnika srpske vojske kraj moje kuće. Otišli su u Podkolun, čuli smo pucnjavu, i oni su se vratili nakon sat i po – dva sata. Braću Vuković, a ni braću Golubović, nisam vidjela među njima. Poznajem braću Vuković odmalena. Nisam čula da su išta činili u toku rata”, kazala je svjedokinja.

Vijeće je saslušalo i snimak svjedočenja Ranka Vukovića, koji je rekao da je optužnica protiv njega “čista laž i izmišljotina”.

“U selu Podkolun nikad nisam bio. Ni prije, u toku ili poslije rata”, rekao je Ranko Vuković.

Rajko Vuković je ispričao kako je sve do 22. maja 1992. išao u srednju školu u Foči, te da je tek u julu 1992. godine, nakon što je dobio poziv da se javi, otišao u vojsku.

“Što se tiče sela Podkolun, u toku rata ja nikad nisam bio tu”, rekao je i drugooptuženi, zaključivši da “optužnica apsolutno nema nikakve veze ni sa mnom ni s mojim bratom”.

Naredno ročište zakazano je za 24. april 2009. godine, kada će Apelaciono vijeće nastaviti sa slušanjem snimaka iskaza svjedoka.

Obnovljeno suđenje počelo je 1. aprila.

This post is also available in: English