Članak

Kovać: Ograničeno raspravno sposoban

23. Aprila 2009.00:00
Nastavak suđenja za zločin u Vitezu odgođen zbog bolesti optuženog i njegovog branioca, koji se nisu pojavili u sudnici.

This post is also available in: English

Zbog nedolaska optuženog Ante Kovaća i njegovog branioca Duška Tomića, odgođen je nastavak suđenja za zločin počinjen u Vitezu tokom 1993. godine.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da su obaviješteni da su Kovać i Tomić bolesni, te da stoga “nisu ispunjene zakonske pretpostavke” za održavanje glavnog pretresa.

Budući da je na ovom ročištu trebao biti predstavljen nalaz i mišljenje o zdravstvenoj sposobnosti optuženog da prati i prisustvuje suđenju, Maksumić je prihvatio samo informacije vještakinja Marije Kaučić-Komšić i Radojke Golijan.

“Bili smo u pritvorskoj jedinici i pregledali optuženog Kovaća. Na osnovu medicinskih nalaza, koji nisu potpuni, možemo zaključiti da je Kovać ograničeno raspravno sposoban”, kazala je Kaučić-Komšić, istaknuvši da će ova njena informacija biti sastavni dio nalaza i mišljenja koji će biti prezentiran na narednom ročištu.

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u različite objekte na području općine Vitez, kao i silovanju dviju žena.

Kaučić-Komšić je pojasnila da joj za potpuni nalaz i mišljenje o Kovaćevoj sposobnosti nedostaju još tri nalaza, ali da, na osnovu onog što ima, može zaključiti da je optuženi u stanju prisustvovati suđenju, “ali se mora voditi računa o njegovoj izdržljivosti”. Vrijeme izdržljivosti vještakinja nije procijenila.

Branilac Duško Tomić je Sudskom vijeću uputio medicinski nalaz iz poliklinike u Bijeljini, u kojem mu je preporučeno “strogo mirovanje u narednih sedam dana” zbog bolova u grudnom košu.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. maj 2009. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English