Članak

Škrobić: Žalbe na presudu

22. Aprila 2009.13:21
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo i Odbrana iznijeli žalbe na prvostepenu presudu Marku Škrobiću.

This post is also available in: English

Na sjednici Apelacionog vijeća Suda BiH, Državno tužilaštvo i Odbrana Marka Škrobića iznijeli su žalbe na prvostepenu presudu kojom je ovaj bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Kotor-Varoši.

Tužilaštvo se žalilo na odluku o krivičnopravnoj sankciji, tražeći da Sud izrekne strožiju kaznu. Odbrana je, iznoseći svoju žalbu, predložila da Apelaciono vijeće preinači prvostepenu presudu ili je ukine i odredi održavanje ponovnog pretresa.

U oktobru 2008. godine, nepravosnažnom presudom Škrobić je proglašen krivim jer je, kao pripadnik HVO-a Kotor-Varoš, zajedno sa još četvoricom vojnika, 31. jula 1992. godine u ranim jutarnjim satima naredio članovima porodice Glamočak da napuste kuću i poveo ih u pravcu sela Ravne. Dva vojnika izdvojila su Stojka Glamočaka, za kojeg je Sud BiH presudom utvrdio da ga je ubio optuženi.

“Smatramo da je prvostepeni sud mogao izreći veću kaznu, a ne zakonski minimum. Također, smatramo da su olako prihvatili olakšavajuće okolnosti”, kazao je tužilac Dubravko Čampara.

Odbrana se žalila na povredu Zakona o krivičnom postupku, zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona, te “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

“Odbrana nije sporila da se događaj desio, ali je tvrdila da Tužilaštvo nije dokazalo da je to počinio optuženi. Žalbom se pobija takav zaključak i razlozi na osnovu kojih Sud takvu odluku donosi”, kazala je braniteljica Branka Praljak.

Praljak se također osvrnula na iskaze pojedinih svjedoka Tužilaštva, istaknuvši da je prvostepeni sud pogriješio kada ih je ocijenio vjerodostojnim, te podsjetila da Sud “uopće nije cijenio da su u to vrijeme na tom mjestu živjele najmanje četiri osobe po imenu Marko Škrobić”.

Odluku o žalbama Vijeće će donijeti naknadno.

This post is also available in: English