Članak

Đukić: Uskoro odluka o jamstvu

21. Aprila 2009.00:00
Pred Sudom BiH održana statusna konferencija na kojoj se raspravljalo o jamstvu koje je Novak Đukić ponudio prije sedam mjeseci kako bi se branio sa slobode.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji u okviru suđenja Novaku Đukiću, koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, Sudsko vijeće je razmatralo prijedlog Odbrane da se optuženom mjera pritvora zamijeni jamstvom kako bi se branio sa slobode.

Odluku će Vijeće, kako je saopćeno u sudnici, donijeti naknadno.

Đukićeva Odbrana ovaj je prijedlog iznijela još u septembru prošle godine, ali je Sudsko vijeće provjeravalo imovinu koju je optuženi ponudio, kao i njegov status u Republici Srbiji, čije državljanstvo posjeduje.

Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, optužen je da je naredio granatiranje Tuzle s planine Ozren 25. maja 1995. godine, kada je u centru ovog grada poginula 71 osoba, a više od 200 ih je ranjeno.

Na ovoj statusnoj konferenciji Sud je dao priliku Tužilaštvu BiH da se izjasni o pismima što ih je optuženi uputio Vijeću, u kojima je dao odgovor u vezi s imovinom koju posjeduje u BiH i Republici Srbiji.

“Nemam nikakvu imovinu, nažalost, u Srbiji, a i ova u Banjoj Luci je skromna”, kazao je Đukić.

Đukić je pak naglasio da je prijavljen na određenoj adresi u Srbiji kako bi “koristio određene povlastice”, odnosno primao penziju od ove države kao vojno lice bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA).

“Iz pisama optuženog se vidi da ima državljanstvo Srbije i ličnu kartu, još od 2002. godine, a znamo da je s ličnom kartom moguće prijeći granicu. Što se tiče izjave da ne posjeduje imovinu u Srbiji, mi to nismo provjerili, ostaje nam da vjerujemo optuženom. Vidi se da je veza optuženog sa Srbijom veoma jaka i samo potvrđuje naše sumnje da bi mogao pobjeći”, kazao je tužilac Mirsad Strika.

Nebojša Pantić, advokat optuženog, istakao je da Đukić ne posjeduje srbijanski pasoš, te da su razlozi za traženje srbijanskog državljanstva bili “statusne prirode”. Pantić je srbijansku ličnu kartu optuženog te bh. pasoš i vozačku dozvolu predao Sudskom vijeću na ovoj statusnoj konferenciji.

“Ne pada mi na pamet da pravim neku glupost, pušten ili nepušten na slobodu, jer ja imam svoje principe i svoju čast, kao i moralne obaveze”, kazao je optuženi.

Tužilaštvo je istaklo da ostaje kod ranijeg stava, prema kojem se protivi prijedlogu Odbrane da se pritvor zamijeni jamstvom, dodavši da nema nikakve nove dokaze u vezi s tim.

Davorin Jukić, jedan od članova Sudskog vijeća, napomenuo je da, kako vrijeme prolazi, “Sud treba biti rigorozniji u procjeni razloga za pritvor”, te da su s protekom vremena ti razlozi “sve manje uvjerljivi”.

This post is also available in: English