Članak

Kličković i ostali: Izmijenjene mjere zabrane Mladenu Drljači

17. Aprila 2009.00:00
Sud BiH ukinuo dio mjera zabrane izrečenih Mladenu Drljači, drugooptuženom za zločine počinjene na području Bosanske Krupe.

This post is also available in: English

Mjesec dana od završetka izvođenja dokaza Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, Sud BiH je drugooptuženom Mladenu Drljači, koji se brani sa slobode, ukinuo mjeru zabrane kontaktiranja ili uplitanja na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva.

Ostale mjere, koje su ranije izrečene, ostaju na snazi do naredne kontrole pritvora 16. juna 2009. godine.

Mladen Drljača se, zajedno s Gojkom Kličkovićem i Jovanom Ostojićem, tereti za učešće u zločinima protiv čovječnosti počinjenim na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Tužilaštvo svu trojicu tereti i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je otpočeo u ljeto 1991. godine, a imao za cilj stvaranje zasebne države bosanskih Srba iz koje bi većina nesrpskog stanovništva bila trajno iseljena.

Krajem augusta 2008. godine Drljača je pušten da se brani sa slobode nakon što je Sud prihvatio jamstvo u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka (KM), nakon čega su mu oduzete “putne isprave, lične karte, vozačke dozvole i drugi dokumenti koje su izdale ovlaštene institucije u BiH i drugim državama”.

Tada su Drljači izrečene mjere zabrane napuštanja grada Banje Luke, obaveznog javljanja dva puta dnevno u policijsku stanicu u tom gradu, zabrane kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH ili sa suoptuženima i potencijalnim saučesnicima i pomagačima, te da ne smije prisustvovati društvenim, javnim i privatnim, okupljanjima.

Ostojić je također, uz ulaganje jamstva u iznosu od 371.690 KM, pušten da se brani sa slobode, nakon čega su mu izrečene mjere zabrane, dok se Kličković i dalje nalazi u pritvoru.

This post is also available in: English