Članak

Kondić i ostali: Napuštanje Ključa

13. Aprila 2009.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH govorio o učešću policije iz Ključa u hapšenju, zatvaranju i ispitivanju mještana s tog područja tokom 1992. godine.

This post is also available in: English

Hasan Salihović, svjedok Tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Ključu, rekao je da je dom u Pudinom Hanu napustio 1992. godine, nakon što je čuo naredbu putem radija.

“Nakon što je počelo granatiranje Velagića, preko radija smo čuli da je Vinko Kondić naredio da predamo oružje i krenemo prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) Ključ. Nedugo potom, zajedno sa ženama i djecom, krenuli smo prema gradu, ali nas je na putu sačekala vojska i policija i zatvorila nas”, objasnio je Salihović.

Vinko Kondić se zajedno s Boškom Lukićem i Markom Adamovićem tereti za učešće u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom s područja Ključa tokom 1991. i 1992. godine.

U optužnici se navodi da je 28. maja 1992. godine izvršen napad na naselja Ključa, Pudin Han i Velagiće, i tom prilikom je ubijeno 12 civila, nakon čega je mještanima naređeno da idu prema gradu, da bi potom bili zaustavljeni na “policijskom punktu kod ROPS-a”, gdje je izvršeno razdvajanje muškaraca od žena.

Nakon razdvajanja, kako se dalje navodi u optužnici, žene i djeca su pušteni, dok su vojno sposobni muškarci evidentirani na spiskove i ispitivani. Izvjestan broj muškaraca je potom pušten, dok su drugi prebačeni u prostorije škole “Nikola Mačkić” u Ključu.

“Smjestili su nas u halu ‘Šipad komerca’, koja je bila logor jer je bilo naoružane vojske oko žice i nismo mogli izlaziti. Policija nam je naredila da se popišemo na papir, a kasnije su nas izvjesni Željko, Simo i Tode Gajić ispitivali. Mene je tokom ispitivanja Željko udario kundakom, ali mu je Tode kazao da me ne tuče, nakon čega su me pustili da idem”, kazao je Salihović.

Salihović se, prema njegovom svjedočenju, nakon izvjesnog vremena vratio u Pudin Han, odakle je ponovo protjeran 11. oktobra 1992. godine. Prije nego je napustio područje Ključa, dobio je “potvrdu o kretanju”, a morao je potpisati dokument kojim je svu imovinu prepisao vlastima Republike Srpske.

“Tada je policija izdavala potvrde o boravku i kretanju, tako da sam zajedno s porodicom napustio Pudin Han”, rekao je Salihović.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 15. april 2009. godine.

This post is also available in: English