Članak

MKSJ/ICTY: EUFOR pretresao grad-bunker u potrazi za Mladićem

7. Aprila 2009.00:00
EUFOR pretresao objekte u Han-Pijesku u potrazi za Ratkom Mladićem.

This post is also available in: English

Snage EU-a za održavanje mira pretražile su lokalnu firmu za preradu drveta u Han-Pijesku u ranim jutarnjim satima 7. aprila, u potrazi za bilo kakvim informacijama koje bi mogle otkriti mjesto skrivanja Ratka Mladića, osumnjičenog za ratne zločine koji je još u bjekstvu.

Ova operacija je obavljena u skladu sa zahtjevom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY). Započela je u 6:30 ujutro, kazao je za Balkan Insight komandir poručnik Pat O’Callaghan.

Cilj pretresa bila je lokalna ispostava firme “Srpske šume”, koja predstavlja vodeću kompaniju za preradu drveta u Republici Srpskoj. Komandir poručnik Pat O’Callaghan kazao je kako su nakon nekoliko sati snage EUFOR-a napustile mjesto događaja, ostavljajući lokalnoj policiji i istražiteljima MKSJ-a da dovrše uviđaj. Do sada nije prijavljeno oduzimanje bilo kakvih dokumenata.

Ratko Mladić je bio vojni komandant bosanskih Srba, a trenutno je, uz Gorana Hadžića, jedan od dvojice optuženih u Haagu za ratne zločine koji se još uvijek skrivaju, 13 godina nakon rata. Optužen je za djela poput genocida, zločina protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Tokom protekle dvije decenije, grad Han-Pijesak i drvna kompanija “Srpske šume” stalno su dovođeni u vezu s Mladićem. Tokom rata i neposredno nakon njega, on je često prebivao u ovom gradu, a u kasnijim godinama vjerovalo se da firma “Srpske šume” daje sredstva za pomoć u njegovom skrivanju.

Han-Pijesak je bio baza vojnog štaba bosanskih Srba tokom rata od 1992. do 1995. godine. General Ratko Mladić i njegovo osoblje često su odsjedali u dobro utvrđenom podzemnom bunkeru koji je na brdu iznad ovog grada izgradio bivši jugoslavenski komunistički režim.

Bunker je bio izgrađen kao zadnja utvrda odbrane cijele Jugoslavije, u slučaju nekog većeg sukoba. On može podnijeti nuklearni napad, a ima vlastite podzemne izvore pitke vode, sobu za komunikacije i spavaonice. Bunker je zatvoren i zapečaćen od EUFOR-a prije pet godina.

Tokom proteklih nekoliko godina vjeruje se da se Mladić skrivao u Srbiji. Vlada Sjedinjenih Država ponudila je nagradu od pet miliona dolara za njegovo hapšenje, dok je Vlada Srbije ponudila još milion eura za informacije koje bi mogle dovesti do Mladićevog hvatanja i hapšenja.

This post is also available in: English