Članak

Vuković Ranko i Rajko: Početak obnovljenog suđenja

1. Aprila 2009.13:47
Tužilaštvo BiH istaklo da ostaje pri već izvedenim dokazima, a Odbrana najavila i uvođenje novih dokaza na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u selu Podkolun kraj Foče.

This post is also available in: English

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, čitanjem optužnice počeo je obnovljeni postupak protiv braće Vuković, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Foče.

Tužilac Behaija Krnjić je na početku istakao da će i “svoje dokaze temeljiti na onima koji su već provedeni”, te kako smatra da će na osnovu njih Sud van razumne sumnje optužene proglasiti krivima.

Senad Kreho, branilac optuženih, istakao je da će “u odnosu na alibi negirati navode optužnice”, te da će zbog toga vjerovatno “predložiti neke nove dokaze”.

U februaru 2008. godine braća Vuković su nepravosnažnom presudom proglašeni krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora. Prvostepeno vijeće je zaključilo da su krivi jer su u maju 1992. godine u selu Podkolun, općina Foča, ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Istom presudom Ranko Vuković je oslobođen optužbi za silovanje jedne žene.

Sedam mjeseci poslije, uvažavajući žalbu Odbrane, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu te odredilo ponovno održavanje pretresa.

Na ovom ročištu Apelaciono vijeće je preslušalo iskaze prvih svjedoka Tužilaštva – Bajre i Zahide Hukare, koji su u prvostepenom postupku svjedočili o ubistvima dvoje civila u Podkolunu, rekavši da su toga dana među vojnicima u selu prepoznali braću Vuković.

Naredno ročište zakazano je za 8. april 2009. godine.

This post is also available in: English