Članak

Kovać: Raspravna nesposobnost

31. Marta 2009.16:21
Kovać, optužen za zločine u Vitezu, još jednom nije bio u mogućnosti da se pojavi u sudnici, jer je “raspravno nesposoban”.

This post is also available in: English (English)

Marija Kaučić-Komšić i Radojka Golijan, sudske vještakinje koje su pregledale Antu Kovaća, optuženog za zločine u Vitezu, donijele su zajednički nalaz i mišljenje u kojem su ustanovile da je optuženi “raspravno nesposoban”, odnosno da nije u stanju pratiti suđenje.

Kovaća, bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se ponovo nije pojavio u sudnici, Tužilaštvo BiH tereti za hapšenje i zatvaranje Bošnjaka u različitim objektima na području općine Vitez, kao i silovanje dviju žena.

Na prethodnim ročištima optuženi se žalio na loše zdravstveno stanje, te je Sudsko vijeće izdalo nalog da ga pregleda tim sudskih vještaka kako bi se ustanovilo da li je sposoban pratiti suđenje.

“Optuženi ima patologiju vratne kičme zbog spondiloze. Konstatovali smo i da ima Hornerov sindrom – spušten mu je očni kapak i sužena zjenica, što znači da oko nešto trpi. On neprestano govori da se ne osjeća dobro i da nije zainteresiran za tok suđenja”, kazala je neuropsihijatrica Kaučić-Komšić.

Prema njenim riječima, Kovać bi trebao obaviti “dodatne pretrage”, među kojima pregled krvnih žila vrata i mozga, neurološki pregled, kao i pregled okuliste.

“Hornerov sindrom se može javiti i kod karcinoma pluća, zato smo predložili i pregled pluća. Zbog toga on sigurno neće moći 15 dana izlaziti na sud, dok se ne urade te pretrage. Nakon toga bismo dali konačan nalaz”, kazala je Kaučić-Komšić.

Radojka Golijan, internistica, istakla je da kod optuženog “ne dominira neki veći problem sa internističkog stanovišta”, te je naglasila da ima nizak pritisak, ali da negira druge bolove.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da će se, zbog pretraga koje optuženi treba obaviti, suđenje nastaviti 23. aprila 2009. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English (English)