Vijest

Međunarodna konferencija tužilaca u Bruxellesu

27. Marta 2009.14:57

Konferencija državnih i tužilaca za ratne zločine iz zemalja regije i predstavnika Tribunala u Haagu bit će održana 2. i 3. aprila 2009. godine u Bruxellesu.

 

 

Ured tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) organizovat će u Bruxellesu međunarodnu konferenciju državnih tužilaca i tužilaca za ratne zločine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Konferencija je najavljena za 2. i 3. april, a cilj je “nastavak nastojanja da se dalje pojača regionalna saradnja” u pitanjima vezanim za procesuiranje ratnih zločina.

“Nastavak kooperacije između Ureda Tužilaštva MKSJ-a i tužilaštava širom bivše Jugoslavije, kao i pojačana saradnja među samim regionalnim tužilaštvima, krucijalna je za nastavak procesuiranja ratnih zločina u regionu”, navodi se u saopćenju organizatora.

Olga Kavran, glasnogovornica Tužilaštva u Haagu, izjavila je da od konferencije očekuje “nastavak sve bolje kooperacije s regionalnim tužilaštvima”.

Evropska komisija će finansirati konferenciju, a iz Haškog tužilaštva su najavili da će se na konferenciji razgovarati i o nastavku prebacivanja istražnog materijala i prikupljenih podataka lokalnim tužilaštvima.