Članak

Vuković i Tomić: Kidnapovani vojnik

23. Marta 2009.04:40
Svjedok Tužilaštva kazao da je učestvovao u osiguranju putne komunikacije između Konjević Polja i Bratunca, kuda su “prolazile kolone bošnjačkih žena i djece iz Srebrenice”.

Dajući iskaz na suđenju za genocid u Srebrenici, Stanislav Vukajlović je opisao kako su ga u maju 1995. godine iz Savezne Republike Jugoslavije, gdje je boravio “kao izbjeglica”, policajci “kidnapovali i otpremili u centar za obuku na Jahorini”, gdje je prisilno priključen jedinici koju su nazivali “Dezerteri”.

“Ništa nam nije saopšteno tamo. Jedino su nam rekli da, ako neko bježi, bit će ubijen. Odatle smo išli na dva terena – jedan u Srebrenici, a drugi na Treskavici. Kada su nas vodili u Srebrenicu, nisu nam govorili kuda idemo, nismo ništa znali do dolaska. Tek kada smo se iskrcali, rekli su nam da ćemo obezbjeđivati put”, kazao je Vukajlović.

Tužilaštvo BiH tereti Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, za učestvovanje u zarobljavanju više od 1.000 muškaraca Bošnjaka, koji su potom odvedeni u Zemljoradničku zadrugu Kravica, gdje su ubijeni.

Prema iskazu svjedoka Vukajlovića, njegov zadatak bilo je osiguravanje saobraćaja na putnoj komunikaciji Bratunac – Konjević Polje, gdje je vidio “veliki broj vozila koja prevoze bošnjačke žene i djecu iz Srebrenice”.

“U jednom momentu su nas poslali u pretres brda, i tada sam vidio da oko naše grupe iz Srbije ima i drugih grupa koje obezbjeđuju taj put. Iz daljine sam vidio ljude sa oznakama specijalne policije, a neko mi je rekao da su iz moga kraja, pa sam zaključio da je to jedinica policije iz Šekovića”, kazao je svjedok.

Vukajlović je u sudnici rekao da je policajce iz Šekovića vidio “u blizini Sandića”, te da je tamo bilo “dosta vojske i konfuzije”, ali da mu nije poznato da su se neki Bošnjaci tamo predavali.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Vukajlović je kazao da poznaje obojicu optuženih, ali da nikada nije čuo, niti mu je poznato da su toga dana učestvovali u zarobljavanju ili ubistvu Bošnjaka.

Na upit tužitelja Ibre Bulića o razlikama u iskazu koji je dao tokom istrage i onoga što govori na suđenju, svjedok je rekao da je “istražitelj koji je obavljao razgovor bio veoma agresivan i dodavao određene činjenice”.

Tužilaštvo nije preciziralo o kakvim razlikama je riječ.

Svjedok je također ispričao kako je, u periodu između 8. i 12. augusta 1995. godine, nakratko bio član Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, ali da je, zbog toga što je “smatran dezerterom”, bio brutalno pretučen, nakon čega je i napustio jedinicu.

“Toga dana, ispred jednog lokala u centru Šekovića, brutalno sam pretučen, a Tomić je bio jedini koji me zaštitio. Ja njega ranije nisam ni znao, ali me spasio”, kazao je Vukajlović.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. mart 2009. godine.