Članak

Bastah i ostali: Sabirni centar Sušica

23. Marta 2009.00:00
Bivši operativni kriminalistički tehničar pri policijskoj stanici u Vlasenici kazao da mu “nije poznato” da je Bastah učestvovao u privođenju Bošnjaka.

This post is also available in: English

Milanko Šargić, dajući iskaz u korist Odbrane Predraga Bastaha na suđenju za zločine u Vlasenici, kazao je da mu nije poznato da su Bošnjaci u Vlasenici privođeni u stanicu policije, ali da smatra kako su “pozivani kao i svi ostali radi predaje oružja”.

“Za logor Sušica sam čuo tek nakon rata. Iz medija sam čuo da je to logor. Tokom rata sam čuo da je to sabirni centar za zaštitu građana. Nikad nisam bio tamo”, kazao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, te Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za niz zločina počinjenih 1992. godine u Vlasenici, te za “radnje koje su doprinijele funkcionisanju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

“Viđao sam ljude u stanici, ali tu je bila konfuzija pa nisam siguran ko su ti ljudi. Ja sam malo vremena provodio tu, jer je krim-služba bila rastrojena”, kazao je Šargić.

Prema njegovom iskazu, rat u Vlasenici počeo je u aprilu 1992. godine “ulaskom Novosadskog korpusa u grad”, nakon čega je stanovništvo pozivano na predaju oružja.

“Ja sam isto otišao da predam svoje naoružanje. Uzeli su mi ga neki namazani ljudi i predložili mi da nosim bijelu traku ili trobojku, srpsku zastavu, na rukavu radi bezbjednosti”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja o prvooptuženom, Šargić je kazao da poznaje porodicu Bastah “od prije rata”, te da zna da je Predrag Bastah bio u policiji, ali ne u kojem svojstvu.

Na upit Bastahove Odbrane o ovlastima rezervne policije, Šargić je rekao da smatra da rezervni policajci “nisu privodili ljude bez naloga”, te da se njihova obaveza prema privedenim licima završavala “nakon predaje dežurnom policajcu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart 2009. godine.

This post is also available in: English