Članak

Bastah i ostali: Pregovori u toku

16. Marta 2009.00:00
Tužilaštvo BiH i Odbrana Predraga Bastaha kazali da pregovori o sklapanju sporazuma o priznanju krivnje “još uvijek traju”.

This post is also available in: English

Branilac Predraga Bastaha, jednog od optuženih za zločine u Vlasenici, kazao je da će “još pregovarati s Tužilaštvom BiH”, ali da sklapanje sporazuma o priznanju krivnje “za sada nije vjerovatno”.

Uz Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, Državno tužilaštvo tereti i Gorana Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene 1992. godine u Vlasenici, te “radnje koje su doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” na području ove općine.

Na ročištu održanom 12. marta, Odbana je, nakon skoro devet mjeseci suđenja, objavila kako je njihov branjenik “izrazio želju” da pregovara “radi eventualnog dogovaranja sporazuma o priznanju krivice”, što je Sudsko vijeće odobrilo.

U međuvremenu, nastavljeno je saslušavanje svjedoka Odbrane prvooptuženog, i to Luke Stupara i Rade Milića, bivših pripadnika rezervnog sastava policije u Vlasenici.

“Ja sam radio na održavanju vozila. Nisam bio u patrolama, ali znam da su postojale. Mislim da su u njima bili i rezervni i aktivni policajci. Trebalo bi da su aktivni bili vođe patrola”, kazao je Stupar.

Svjedok je istakao da rezervni policajci nisu mogli samovoljno privoditi civile, te da mu “nije poznato da su civili Bošnjaci privođeni”.

Rado Milić je također kazao da mu “nije poznato” da su Bošnjaci privođeni u logor Sušica ili policijsku stanicu, dodavši da “nije gledao gdje se narod kreće”.

Oba svjedoka su rekla da rezervna policija “nije imala ovlasti”, te da su bili pod komandom Radenka Stanića.

Radenka Stanića, bivšeg komandira policijske stanice u Vlasenici, Tužilaštvo BiH sumnjiči, zajedno s još četiri osobe, za zločine počinjene na području ove općine.

Naredno ročište zakazano je za 19. mart 2009. godine.

This post is also available in: English