Članak

Kujundžić: Život u mašti

24. Februara 2009.00:00
Svjedokinja Odbrane kazala da je od zaštićene svjedokinje 2 saznala da je ova bila “zaljubljena” u Predraga Kujundžića.

This post is also available in: English

Ljiljana Karanović, svjedokinja Odbrane na suđenju Predragu Kujundžiću, kazala je pred Sudom da je svjedokinju 2 upoznala u januaru 1997. godine, kada je “došla raditi sa mnom u restoranu u Derventi”, te da su ubrzo postale “dobre prijateljice”.

“Neko vrijeme smo živjele skupa i govorila mi je o svom ranijem životu. Rekla je da je krštena u Derventi 1996. godine, te da je svojom voljom uzela srpsko ime, radi čovjeka koji joj je mnogo pomogao i kojeg je voljela – Predraga Kujundžića”, izjavila je Karanović, koja je sa svjedokinjom 2 ostala u dobrim odnosima do kraja 1998. godine.

Državno tužilaštvo tereti Kujundžića, bivšeg komandanta jedinice “Predini vukovi”, da je tokom 1992. i 1993. godine učestvovao u zločinima nad civilima na području općine Doboj.

U optužnici se navodi da je Kujundžić od juna do decembra 1992. godine silovao i u seksualnom ropstvu držao maloljetnu svjedokinju 2, kojoj je promijenio “muslimansko ime u srpsko”, te je prisiljavao na seksualne odnose s drugim vojnicima.

“Pričala je o Kujundžiću kao čovjeku koji ju je zaštitio u ratu od drugih ljudi i puno pomagao njoj, njenoj sestri i majci. Spominjala je i da se u njega zaljubila i da su se viđali u Doboju”, rekla je Karanović, te dodala da nikada nije upoznala optuženog Kujundžića.

Karanović je u sudnici kazala da je sa svjedokinjom 2 otišla u “njen rodni kraj”, te da joj je ona tom prilikom pokazala mjesto na kojem je ranjena, a gdje joj je brat poginuo.

“Pričala je o tom danu, rekla je da su se tada vodile jake borbe i da je bilo dosta granatiranja. Ona, sestra, brat i majka su bježali kroz jedan potok, i tu je ona ranjena, a brat nastradao”, kazala je svjedokinja.

Govoreći o karakteru svjedokinje 2, Karanović je rekla da se radi o “veseloj osobi, koja voli druženja i lako uspostavlja kontakte”.

“Dosta je znala izmisliti priča, živjela je u mašti više nego u stvarnosti. Međutim, ja sam je dobro znala pa sam mogla otkriti kada mi kaže nešto što nije stvarno”, zaključila je Karanović.

Naredno ročište zakazano je za 9. mart 2009. godine.

This post is also available in: English