Članak

Đukić: Plan dejstva artiljerije

10. Februara 2009.00:00
Svjedok Odbrane kazao da mu je poznato da su na planini Ozren postojali artiljerijski položaji, ali da ne zna pod čijom komandom.

This post is also available in: English


Svjedok Odbrane kazao da mu je poznato da su na planini Ozren postojali artiljerijski položaji, ali da ne zna pod čijom komandom.


Mladen Dostanić, bivši načelnik štaba Druge ozrenske brigade, dajući iskaz u korist Novaka Đukića na suđenju u Sarajevu, rekao je da zna da je na planini Ozren u toku 1995. godine bila smještena Taktička grupa Ozren, koja je “objedinjavala nekoliko grupa”.

“Poznato mi je da su na Ozrenu bili topovi B1, to je kalibar 130 mm, ali ne znam tačno gdje su bili smješteni, niti znam pod čijom komandom su bili”, kazao je Dostanić i dodao da mu “nije ništa poznato” o granatiranju Tuzle u maju 1995. godine.

Tužilaštvo tereti Đukića da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren pri Vojsci Republike Srpske (VRS), naredio granatiranje Tuzle 25. maja 1995. godine, kada je u ovom gradu poginula 71 osoba, a ranjeno ih preko 200.

Dostanić je u sudnici rekao da je u periodu između 1994. i 1995. godine, kada je bio načelnik štaba, postojao “plan dejstva artiljerije na nivou brigade”, koji je sadržavao podatke na osnovu kojih se “kreirao plan borbe”.

“Ovi planovi se smatraju operativnim i aktuelnim isključivo kada su potpisani od strane starješina, a to je u periodu 1995. godine bio komandant Golub Panić”, dodao je Dostanić.

Prema njegovom iskazu, Druga ozrenska brigada imala je i Ratni dnevnik, u kojem su se bilježile “sve bitne aktivnosti tokom dana, a posebno artiljerijsko djelovanje”.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. februar 2009. godine, kada će Odbrana saslušati dva vještaka balističara, nakon čega će prijeći na izvođenje materijalnih dokaza.

 

 

This post is also available in: English