Članak

Bundalo i ostali: Dokazi o ubistvima

5. Februara 2009.00:00
Tužilaštvo BiH ispitalo još jednog vještaka na suđenju zazločine počinjene u Kalinoviku tokom 1992. godine.

This post is also available in: English

Dino Osmankadić, vještak za balistiku i mehaničke tragove, na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku nije se sa sigurnošću mogao izjasniti o vrsti oružja kojim su ubijeni civili zatočeni u logoru “Barutni magacin”.

 

Za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kalinovika tokom 1992. i 1993. godine terete se Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba.

 

U optužnici, pored ostalog, stoji da su izlogora “Barutni magacin” početkom augusta 1992. godine u nekoliko navrata izvođeni civili, kojima se nakon toga gubi svaki trag.

 

Tako je Aškraba, kako tvrdi Tužilaštvo, predao pripadnicima paravojne jedinice Pere Eleza, za kojeg se vjeruje da je poginuo u ratu, zatočenike iz tog logora, koje su potom odvezli na lokalitet Tuneli kraj Miljevine, gdje su ih lišili života.

 

“Nakon ekshumacije 36 tijela s lokacije Tuneli pronađeno je nekoliko puščanih zrna, ali se ne mogu izjasniti o kalibru i tačnoj vrsti oružja. Poslije druge ekshumacije 26 tijela sa iste lokacije, pronađena je 31 čahura, te nekoliko zrna i košuljica zrna. Neke od tih čahura potječu od automatske puške”, istakao je Osmankadić.

 

Ovaj vještak je dodao da, zbog lošeg stanja u kojem su se čahure nalazile, nije mogao tačno utvrditi vrste oružja, te kalibar.

 

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 10. februar 2009. godine.  

 

This post is also available in: English