Vijest

Golubović ostaje u pritvoru

26. Januara 2009.04:44
Nakon što je isporučen BiH, Goluboviću određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti bjekstva i osnovane sumnje da je počinio zločin u selu Podkolun.

 

Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor za Blagoja Golubovića, osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Podkolun, općina Foča. Pritvor za osumnjičenog može trajati do 22. februara.

Kao razlog za određivanje pritvora, Tužilaštvo je navelo postojanje osnovane sumnje da je počinio djelo, te strah od mogućeg bjekstva.

Golubović se sumnjiči da je krajem maja 1992. godine, zajedno s drugim osobama, došao u selo Podkolun, općina Foča, gdje su ubijena dva bošnjačka civila.

 

Za isto djelo optuženi su braća Ranko i Rajko Vuković, koji su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora. Nakon ulaganja žalbi presuda je poništena i postupak vraćen na ponovno suđenje.

 

Golubović se krio od organa gonjenja, pa je za njim bila raspisana međunarodna potjernica, po kojoj je uhapšen krajem aprila prošle godine. Odtada se nalazio u ekstradicionom pritvoru koji mu je odredio Okružni sudu u Novom Sadu, da bi 20. januara ove godine bio isporučen organima gonjenja BiH.