Vijest

Određen pritvor Tomi Jurinoviću

19. Januara 2009.18:36
Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom za zločine u Kotor-Varoši.

 

Zbog postojanja“posebnih okolnosti” za mogućnost bjekstva i osnovane sumnje da je učestvovao u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva BiH, Tomi Jurinoviću odredio jednomjesečni pritvor.

Odlukom Suda BiH pritvor osumnjičenog može trajati do 16. februara 2009.godine.

Jurinovića su 17. januara ove godine uhapsili pripadnici Granične policije, ured Gradiška, zbog sumnji da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO),učestvovao u zločinima nad civilima Srbima u mjestu Novo Selo, općina Kotor-Varoš.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je, zajedno sa još trojicom naoružanih pripadnika HVO-a, 31. jula 1992. godine sudjelovao u zarobljavanju i maltretiranju jedne porodice u Novom Selu. Tom prilikom je ubijen jedan član te porodice, dok je ostale civile osumnjičeni Jurinović, zajedno sa drugim neidentifikovanim vojnicima, zatvorio u prostorije škole u selu Ravne.

Pred Sudom BiH je za isti zločin ne pravomoćno osuđen Marko Škrobić na deset godina zatvora. U presudi stoji da je Škrobić krajem jula 1992. godine sudjelovao u zarobljavanju porodice Glamočak, te potom u ubistvu Stojka Glamočaka.