Članak

Kondić i ostali: Grobna tišina

16. Decembra 2008.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH govorio o događajima koji su prethodili sukobima na području Ključa, te zatočeništvu u različitim objektima, gdje je bio okrutno premlaćivan.

This post is also available in: English

U nastavku suđenja za zločine u Ključu, Fahrudin Krivić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je kako je uhapšen krajem maja 1992. godine, da bi potom osam mjeseci bio zatočen u različitim objektima, gdje je bio teško fizički zlostavljan.

“U četvrtak, 28. maja 1992. godine, izvjesni Zdeno Modrić i Spasoja Stojanović došli su po mene jer su kazali da moram u policiju kako bih dao izjavu. Tamo me je ispitivao izvjesni Sveto Ančić, a potom je pozvao meni nepoznate ljude, koji su me premlatili jer nije bio zadovoljan mojim odgovorima”, rekao je Krivić.

Za organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, te zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa, Tužilaštvo BiH tereti Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića.

Nakon okrutnih premlaćivanja u stanici policije u Ključu, Krivić je, kako je kazao, u grupi sa 21 uhapšenim muškarcem “šleperom” prebačen u kasarnu Mali logor kraj Banje Luke, gdje su ponovno pretučeni.

“Tu su bili policajci ili vojnici koji su nas premlaćivali. Istog dana, 28. maja 1992. godine, kamionom smo prebačeni u Staru Gradišku, gdje sam ostao 14 dana. Tu su pojedini Ključani ispitivani, te su nas premlaćivali”, rekao je svjedok.

Krivić je bio u grupi sa drugim muškarcima koji su 11. juna 1992. godine “autobusima” prebačeni na Manjaču, gdje su bili prisiljeni da obavljaju prinudne radove, i gdje je svjedok vidio prvooptuženog Kondića.

“Mene na Manjači nisu premlaćivali, ali je bilo logoraša koje jesu. Sjećam se  da sam jednom vidio Kondića kada je dolazio u komandu logora, ali nije ulazio u sami logor. Izvjestan period je Predrag Kovačević zvani Špaga bio zamjenik upravnika tog logora, a poslije je imenovan za upravnika”, rekao je Krivić.

Ovaj svjedok je mobiliziran u rezervni sastav Teritorijalne odbrane (TO) Ključ “krajem septembra 1991. godine”, nakon čega je jedan period proveo u osnovnoj školi na Sitnici, gdje “nisu obavljali vojne vježbe”.

Krivić je kazao da je većina rezervista ubrzo napustila TO Ključ jer nisu željeli ići na ratište u Hrvatsku, te da je u prvoj polovini 1992. godine, zbog dolaska rezervista u taj grad, bilo određenih problema.

“Oni su prolazili kroz Ključ i pucali, te pravili probleme. Sjećam se da je u gradu vladala grobna tišina krajem maja 1992. godine, kada se pročulo da je na Krasuljama poginuo izvjesni Dušan Stojaković te da ima ranjenih”, rekao je  Krivić.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 17. decembra 2008. godine, kada je predviđeno unakrsno ispitivanje ovog svjedoka.

This post is also available in: English