Članak

Kličković i ostali: Profesionalni komandant

3. Decembra 2008.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH govorio o ulozi Vojne policije u događajima tokom 1992. godine u Bosanskoj Krupi.

This post is also available in: English

Drugog dana svjedočenja, Zdravko Marčeta, bivši načelnik štaba 11. krupske lake pješadijske brigade, tokom unakrsnog ispitivanja govorio je o nadležnosti i odgovornosti Vojne policije, te je za Jovana Ostojića kazao da je bio “dobar komandant”.

“Ostojić je kao komandant bio profesionalac i dobro je obavljao svoju dužnost.Ne znam da je učinio neku grešku tokom službe, a bio je nadređen i Vojnoj policiji”, rekao je Marčeta.

Ispitivanje ovog svjedoka počelo je 2. decembra 2008. godine, http://www.bim.ba/bh/144/10/15249/.

Za niz zločina počinjenih tokom 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti, uz Jovana Ostojića, Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču. Ostojić je, kako tvrdi Tužilaštvo, izvjestan vremenski period u toku 1992. godine bio komandant 11.krupske pješadijske brigade.

Marčeta je, govoreći o svom ratnom rasporedu,  kazao da je od 21. aprila do 1. septembra1992. godine bio načelnik štaba u toj brigadi u Krupi, te da je već početkommaja iste godine znao za postojanje “brigadnog zatvora” u školi “Petar Kočić”.

“Mada nikad nisam posjetio taj zatvor, sjećam se da je naredbom Drugog korpusa od 25. juna 1992. godine rečeno da se zatvaraju svi brigadni zatvori i otvara korpusni u Kamenici. Čim su se stekli uslovi, u taj zatvor su prebačeni zatvorenici”, rekao je Marčeta.

Ovaj svjedok je kazao da je Ostojić “polovinom jula 1992. godine” došao na dužnost komandanta brigade, te da “pretpostavlja” da je bio upoznat sa postojanjem “brigadnog zatvora”.

Tokom ispitivanja ovog svjedoka, Odbrana Ostojića je najveću pažnju posvetila njegovim saznanjima o odgovornosti Joje Plavanjca za ubistvo 11 muškaraca iz takozvane grupe “Joks” početkom augusta 1992. godine u školi u Krupi.

Joja Plavanjac se spominje u optužnici Tužilaštva kao suizvršilac pojedinih zločina na području Krupe.

Marčeta je kazao da je Plavanjca poznavao duži vremenski period, te da ga nikada nije pitao o izvršenom zločinu.

“Smatrao sam da je Vojna policija, koja je tada obezbjeđivala zatvor, trebala obavijestiti da je Plavanjac počinio taj zločin. Plavanjca nisam prijavio jersam smatrao da je to obaveza Vojne policije, mada ne znam ko je trebao tačno da pokrene postupak protiv njega”, obrazložio je Marčeta.

Sudsko vijeće je zabranilo svjedoku da odgovori na pitanje Odbrane da li je neprijavljivanjem Plavanjca nadležnim organima želio zaštititi i njega i sebe.

Naredno ročište zakazano je za utorak, 9. decembar 2008. godine, kada je predviđen nastavak ispitivanja ovog svjedoka.

This post is also available in: English