Vijest

Mirsad Repak osuđen na pet godina zatvora

2. Decembra 2008.17:07
U prvom suđenju za ratne zločine u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata, Mirsad Repak osuđen na pet godina zatvora.

Okružni sud u Oslu izrekao je prvostepenu presudu Mirsadu Repku, bivšem pripadniku Hrvatskih oružanih snaga (HOS), te ga proglasio krivim po 11 tačaka za “protupravno lišavanje slobode”, i osudio na pet godina zatvora.

Norveški sud naložio je Repku da isplati oštećenja žrtvama u iznosu do 100.000 konvertibilnih maraka.

Norveško tužilaštvo tereti Repka za zločine koji su počinjeni nad srpskim civilima zatočenim u logoru Dretelj kraj Čapljine, koji je u toku 1992. godine bio pod kontrolom jedinica HOS-a.

Mirsad Repak je uhapšen još u maju 2007. godine, kada je bio osumnjičen za “prisilna zatvaranja”, jer tadašnji zakon Norveške nije obuhvatao ratni zločin.

Međutim, optužnica za ratne zločine podignuta je nakon što je 7. marta 2008. godine Norveška promijenila zakon, kako bi se omogućilo procesuiranje ove vrste zločina.

Kako Justice Report saznaje, Odbrana Mirsada Repka najavila je žalbu na presudu, ali za sada nije potvrdila tu informaciju.

Do sada su u Norveškoj uhapšene tri osobe osumnjičene za ratni zločin iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, od kojih je samo Repak na sudu. Pored Repka, u zatvoru je i bh. građanin Sakib Dautović, koji čeka odluku o eventualnoj deportaciji ili suđenju, te državljanin Hrvatske Damir Sireta, koji čeka izručenje.