Članak

Đukić: Jasan pravac

2. Decembra 2008.00:00
Vještak tvrdi da se, prema “brazdama fragmenata” na lokaciji Kapija u centru Tuzle, može zaključiti da je projektil ispaljen sa planine Ozren.

This post is also available in: English

 

Berko Zečević,vještak balističar kojeg je unakrsno ispitala Odbrana Novaka Đukića, potvrdio je da je granata koja je pala na Tuzlu 25. maja 1995. godine bila kalibra 130mm, te da se “može zaključiti da je ispaljena sa lokacije kod sela Panjik na planini Ozren”.

“U ovom konkretnom slučaju, projektil je pao na granitnu ploču, dakle tvrdu površinu, tako da je ostavio jasne brazde koje izgledaju kao vrh koplja, bočne pruge, i putem njih se može odrediti pravac odakle je došao projektil”,pojasnio je Zečević.

Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren pri Vojsci Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo tereti da je 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu na planini Ozren da iz topova M46 granatira Tuzlu. Prema navodima optužnice, artiljerijski projektil kalibra 130 mm pao je u dio grada zvani Kapija, gdje je poginula 71 osoba, a ranjeno njih 240.

Zečević je nalaz i mišljenje prezentirao 15. aprila 2008. godine, kada je Nebojša Pantić, Đukićev branilac, odbio da ga unakrsno ispita jer “Tužilaštvo nije uvelo dokumente koje je on koristio u analizi”.

Iako je zahtijevao ponovno pozivanje vještaka, kako bi ga direktno ispitao,Pantić je na ovom ročištu od toga odustao te je Zečevića samo unakrsno ispitao.

Vještak je objasnio da je tokom rada na nalazu i mišljenju napravio “rekonstrukciju događaja”, te došao do jasnih zaključaka da je korišteni projektil bio kalibra130 mm, “vjerovatno ruske proizvodnje”, kao i da je lansiran sa udaljenosti “većeod 20 km, iz pravca planine Ozren”.

“U toku svog istraživanja, otišli smo na lice mjesta, na planinu Ozren. Tamo smo hodali nekoliko sati po zoni koja je odgovarala, i našli smo kod sela Panjik artiljerijski položaj. Pričali smo sa mještanima, koji su nam potvrdili da su tu bili položaji artiljerije. Mislim da je to vjerovatna lokacija”, kazao je vještak Zečević.

Suđenje se nastavlja 16. decembra 2008. godine, kada će Odbrana saslušati prva četiri svjedoka.

 

This post is also available in: English