Članak

ICTY/MKSJ: Suđenje Florence Hartmann u februaru

1. Decembra 2008.11:04
Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo odluku po kojoj će suđenje Florence Hartmann početi 5. februara 2009.

This post is also available in: English

godine.

Odlukom sudije Carmela Aguisa, predsjedavajućeg Vijeća Tribunala u Haagu, 5. februara 2009. godine započet će suđenje Florence Hartmann, bivšoj glasnogovornici Tužilaštva u Haagu.

Suđenje će početi “pretpretresnom konferencijom”, te izlaganjem uvodnih riječi.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) je u augustu 2008. optužio Hartmann za nepoštivanje Suda jer je u svojoj knjizi Mir i kazna, objavljenoj 2007., te potom i tekstu “Skriveni ključni dokumenti o genocidu” iz 2008. godine, objelodanila povjerljive podatke u vezi sa odlukama Žalbenog vijeća u slučaju protiv Slobodana Miloševića.

Na pojavljivanju u Sudu 14. novembra, Hartmann je odbila da se izjasni o krivici te je Sud konstatovao da se “optužena izjasnila da nije kriva po objema tačkama optužnice”.

Odlukom Tribunala također se nalaže Tužilaštvu i Odbrani da Vijeću dostave “listu svjedoka” koji će dati svoj iskaz, te informacije o čemu će svjedočiti, kao i na koje će se tačke optužnice odnositi iskaz.

Obje strane su već ranije najavile da će im za dokazni postupak – iskaze svjedoka i materijalne dokaze – biti potreban “dan, ili dan i po”.

This post is also available in: English