Članak

Korićanske stijene: (Ne)osnovani prijedlozi za pritvor

13. Novembra 2008.16:17
Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora trojici osumnjičenih za zločine na Korićanskim stijenama, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Zbog opasnosti od mogućeg uticaja na svjedoke ili saučesnike te narušavanja sigurnosti građana ili imovine, Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za dva mjeseca trojici osumnjičenih za zločine počinjene u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Odbrane su istakle da prijedlog Tužilaštva predstavlja “paušalne tvrdnje”, te su zatražile puštanje osumnjičenih na slobodu, “uz određivanje mjera zabrane”.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Gordana Đurića, Milorada Radakovića i Ljubišu Četića, bivše pripadnike Interventnog voda policije Prijedor, Tužilaštvo sumnjiči da su krajem augusta 1992. godine učestvovali u obezbjeđenju konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo preko 1.000 civila, te u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Sva trojica uhapšeni su 14. oktobra 2008. godine, od kada se nalaze u pritvoru. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) istog dana uhapsili su i Milorada Škrbića, koji je pušten iz pritvora uz mjere zabrane.

Đurićeva Odbrana je kazala da Tužilaštvo u svojim dokazima “nema uporišta” za određivanje pritvora, te da je riječ o “apstraktnim procjenama koje nemaju osnova”.

“Tužilaštvo nije ponudilo dokaze da bi moj branjenik mogao uticati na svjedoke, kao ni da je učestvovao u zločinu. On je miran i savjestan čovjek, posvećen porodici”, kazao je Dragan Međović, Đurićev advokat.

Sudskom vijeću obratio se i Đurić, koji je kazao da je čovjek “od posla i familije”, te da boraveći na slobodi ne bi mogao nikome nauditi.

O “neprihvatljivoj argumentaciji” Tužilaštva za produženje pritvora govorila je i Slavica Čvoro, Radakovićeva braniteljica, i istakla da osumnjičeni ima ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je neophodan njegov boravak na slobodi.

“Tužilaštvo je izreklo paušalne tvrdnje da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke i sigurnost građana. Moj branjenik ima teške zdravstvene probleme i trebao bi na operaciju”, rekla je Čvoro.

Slobodan Perić, Četićev advokat, kazao je da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze za svoje tvrdnje za određivanje pritvora, te zatražio da mu se izreknu mjere zabrane.

Krajem maja 2008. godine, po nalogu Tužilaštva, uhapšeni su i Damir Ivanković, Dušan Janković, Željko Stojnić i Zoran Babić zbog sumnje da su učestvovali uzločinu na Korićanskim stijenama. Nakon hapšenja na slobodu su pušteni Ivanković i Babić, dok su druga dvojica ostala u pritvoru.

Povezani članci

This post is also available in: English