Članak

Pinčić: Psihički pritisak

3. Novembra 2008.00:00
Kćerka optuženog odbila svjedočiti u korist Tužilaštva BiH rekavši kako misli da nije sposobna to uraditi.

This post is also available in: English

Danijela Pinčić, koja je kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH trebala svjedočiti protiv svog oca Zrinka, u sudnici je sa suzama u očima rekla kako misli da nije sposobna to uraditi jer svjedočenje “psihički utječe” na nju.

Nakon što ju je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, uputila nazakonsku mogućnost da ne mora svjedočiti ako je bliži srodnik sa optuženim, Danijela Pinčić je napustila sudnicu.

Tužilaštvo BiH tereti Zrinka Pinčića da je, kao pripadnik Hrvatskog vijećaobrane (HVO), od novembra 1992. do marta 1993. godine u mjestu Donje Selo, općina Konjic, “naoružan i u vojnoj uniformi”, osobu A više puta prisilio na seksualni odnos, “držeći svaki put pušku pored kreveta”.

U nastavku suđenja Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko dodatnih materijalnih dokaza, od kojih se većina odnosi na vojni angažman optuženog i status ratnog vojnog invalida.

Kao dokaz tužiteljica Vesna Budimir je uložila i analizu o stradanju Srba na području Konjica koju je 2001. godine sačinila Obavještajno-bezbjednosna služba Republike Srpske.


“Ta analiza dokazuje da je u Donjem Selu bio logor i da je u njemu bilo ograničeno kretanje Srba”, kazala je Budimir.

Kao dodatni dokaz Tužilaštvo BiH je uložilo i intervju iz 1995. godine što gaje optuženi Pinčić dao listu Naš glas, glasilu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kojim također dokazuje “vojni angažmani svojstvo optuženog Pinčića”.

U uvrštenim dokazima također je i zapisnik o hapšenju optuženog i pretresu njegove porodične kuće, te fotografije njegove imovine.

Odbrana je prigovorila na autentičnost svih dokumenata Tužilaštva, kao i njihovu zakonitost i relevantnost u odnosu na ovaj postupak.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar 2008. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English