Članak

Pinčić: Materijalni dokazi Tužilaštva

23. Septembra 2008.00:00
Tužilaštvo BiH prezentiralo tridesetak materijalnih dokaza kojima nastoji potkrijepiti optužnicu protiv Zrinka Pinčića.

Na suđenju Zrinku Pinčiću, u završnoj fazi dokaznog postupka Tužilaštvo BiH je prezentiralo materijalne dokaze.

Pinčić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je od novembra 1992. do marta 1993. godine, naoružan i u vojnoj uniformi, u noćnim satima dolazio u kuću u mjestu Donje Selo, općina Konjic, u kojoj su bili zatočeni civili Srbi i tu više puta silovao osobu A.

Tužiteljica Vesna Budimir je u spis uložila 32 materijalna dokaza, koji seodnose na postojanje oružanog sukoba u Konjicu, vojni angažman optuženog, te medicinsku dokumentaciju zaštićene svjedokinje A.

Među dokaze Tužilaštvo je uložilo i izvod iz pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju “Čelebići”.

Ovom presudom su Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo osuđeni za zločine počinjene u logoru Čelebići, dok je Zejnil Delalić oslobođen krivice. Mucić, komandant logora, osuđen je na devet, Delić, njegov zamjenik a potom i komandant, na 18, a Landžo, stražar, na 15 godina zatvora.

Odbrana Zrinka Pinčića osporavala je zakonitost dokumenata koji govore o njegovom vojnom angažmanu, ističući da su “pribavljeni nezakonitim pretresom”,te da stoga i nemaju dokaznu vrijednost.

Branilac Velimir Marić također je prigovorio na medicinsku dokumentaciju svjedokinje A, obrazloživši da “tu dokumentaciju Odbrana nije vidjela”.

Na narednom ročištu, 6. oktobra 2008. godine, Tužilaštvo BiH će saslušati posljednju svjedokinju.

Povezani članci