Članak

Pinčić: Društveno usmrćenje

23. Septembra 2008.00:00
Tužilaštvo BiH saslušalo još jednu vještakinju koja je govorila o posljedicama silovanja na svjedokinju A.

This post is also available in: English

Alma Pašalić, vještakinja psiholog, smatra da je silovanje na svjedokinju A ostavilo snažne posljedice koje su je učinile “društveno usmrćenom osobom”.

Pašalić je bila vještak Tužilaštva BiH na suđenju Zrinku Pinčiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za višestruko silovanje svjedokinje A, počinjeno u mjestu Donje Selo, općina Konjic, u periodu od novembra 1992. do marta 1993. godine.

“Svjedokinja A ispoljava trajne promjene ličnosti. To je reakcija na kumulativnu traumu, kojoj je vrhunac seksualno zlostavljanje i silovanje. Svjedokinja ispoljava emocionalne poremećaje u vidu otupljivanja, ugroženosti, sumnjičevosti i nepovjerljivosti. Također iskazuje stid i jednu vrstu duševnog usmrćenja”, rekla je Pašalić.

Također je saslušana svjedokinja Gordana Gligorević, koja je rekla da je u Donjem Selu boravila u kući pored zaštićene svjedokinje A, za koju je rekla da je izgledala “užasno i izbezumljeno” kada bi dolazio Zrinko Pinčić.

“Braća Pinčić su često dolazili i družili se sa dvojicom vojnika koji su boravili u mojoj kući. Normalno su se ponašali. Kad bi se Pinčić pojavio, svjedokinja A je nestajala i bila je užasno isprepadana”, rekla je Gligorević i dodala da svjedokinja A nije pričala šta joj se dešavalo.

Drugi svjedok Tužilaštva Vjekoslav Oroz, bivši pripadnik HVO-a Hrasnica, rekao je da je poznavao Zrinka Pinčiča dok je radio na izdavanju potvrda za kretanje vojnika i civila.

Prema navodima optužnice, Pinčić je bio “tajnik HVO-a Hrasnica” pri brigadi “Herceg Stjepan” Konjic.

Suđenje se nastavlja 23. septembra, prezentiranjem materijalnih dokaza Tužilaštva.

Povezani članci

This post is also available in: English