Članak

Hodžić: Odgoda na neodređeno vrijeme

22. Septembra 2008.00:00
Nakon iskaza medicinskog vještaka, Sudsko vijeće odlučilo je glavni pretes protiv Ferida Hodžića odgoditi na neodređeno vrijeme.

This post is also available in: English

Vještak Senad Pešto iznio je mišljenje prema kojem je Ferid Hodžić “iznimno rizičan pacijent, teškog zdravstvenog stanja”, te je naložio hitno “obavljanje bajpas operacije srca”.

Ferid Hodžić je početkom juna 2008. godine imao srčani udar, nakon čega je hospitaliziran.

Optužnica tereti Hodžića da je između 1992. i 1993 godine bio komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, te da je učestvovao u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u logoru “Štala” u Rovašima.

Vještak Pešto je objasnio da “nema alternative bajpas operaciji”, te da bi se ona trebala obaviti u Tuzli, gdje je Hodžić i dosada liječen, a da će operativni zahvat i postoperativni oporavak trajati “između tri i četiri sedmice”, nakon čega će optuženi biti u stanju da prati suđenje.

Asim Crnalić, branilac optuženog, usprotivio se “forsiranju koje bi moglo dovesti do fatalnih posljedica”, izatražio odgađanje ročišta na neodređeno vrijeme, što je Sudsko vijeće i prihvatilo.

Tihomir Lukes, predsjedavajući Sudskog vijeća, objasnio je da se odgoda čini u cilju “rasterećenja optuženog”, te da će nakon operativnog zahvata Vijeće “nanovo tražiti informaciju od vještaka o sposobnosti optuženog da prati suđenje”, kada će biti zakazano i naredno ročište.

Povezani članci

This post is also available in: English