Članak

Lazarević i ostali: Nova stara optužnica

17. Septembra 2008.00:00
Tužilaštvo BiH i Odbrana na suđenju za zločine u Zvorniku suprotstavili mišljenja oko interpretacije zakona.

This post is also available in: English

Po drugi put udva dana, Tužilaštvo BiH je izmijenilo optužnicu u predmetu Sreten Lazarević i ostali.

Paul Flynn, tužilac u ovome predmetu, objasnio je da će treća izmijenjena optužnica biti istovjetna prvobitnoj, dok se “druga izmijenjena optužnica povlači radi vremenskih ograničenja i problema koje bi stvorila Odbrani”.

Branioci Miloš Perić i Miodrag Stojanović negodovali su zbog ovakvog načina rada Tužilaštva. Stojanović je rekao da “u Zakonu o krivičnom postupku BiH ne postoji opcija povlačenja optužnice, jer ukoliko se optužnica povuče, nje više nema”.

“Posebno sam iznenađen ovim podneskom Tužilaštva, jer prema drugoj izmijenjenoj optužnici, oni odustaju od dvije tačke prema mom klijentu, a sada se one kao vraćaju, pa to je onda nova optužnica, koja mora ići na potvrđivanje”, usprotivio se Perić.

Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić optuženi su za učešće u zatvaranju i premlaćivanju civila zatočenih u zgradama zatvora, Suda za prekršaje i “Novog izvora” u Zvorniku.

Optužnica navodi da su sva četvorica bili pripadnici rezervnog sastava policije u Zvorniku, dok je Sreten Lazarević bio upravnik logora u kojem su držani zatočeni civili, a Stanojević, Marković i Ostojić su bili čuvari.

Tužilac Flynn objasnio je da je došlo do “kulturološkog nesporazuma” jer se nije “dobro izrazio u podnesku”, te je rekao da će “povući iz ove optužnice sve one tačke koje su bile povučene i iz druge izmijenjene, kako bi se izbjegli problemi”.

U sklopu izlaganja treće izmijenjene optužnice, tužilac je objasnio da se odustaje od navoda koji se odnose na pljačku zatvorenika od strane Sretena Lazarevića, i “tačaka 2a i 2b za Dragana Stanojevića”, koje se tiču premlaćivanja zatvorenika.

Na ovom ročištu Lazarevićeva Odbrana iznijela je i posljednje materijalne dokaze, a među njima i potvrdu iz Stanice javne bezbjednosti Zvornik, kojom se potvrđuje da “Sreten Lazarević nikada nije obnašao rukovodeću ulogu u ovoj stanici”.

Nakon završetka izlaganja dodatnih dokaza, Sudsko vijeće proglasilo je dokazni postupak “završenim”.

Naredno ročište zakazano je za 22. septembar 2008. godine, kada će se započeti sa završnim riječima.

This post is also available in: English