Članak

Veselinović: Napad na naselje Musići

3. Septembra 2008.00:00
Svjedokinja Tužilaštva govorila o dešavanjima u naselju Musići kod Hadžića tokom 1992. godine, kada su joj ubijane komšije.

This post is also available in: English

Anita Panjeta, svjedokinja Tužilaštva BiH, prisjetila se da je u maju 1992. godine vidjela optuženog Radeta Veselinovića u maskirnoj uniformi, sa crnim šeširom i lančićem oko vrata na kojem je bio krst.

Panjeta je optuženog vidjela nakon napada na naselje Musići, gdje je živjela do 20. maja 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Veselinovića da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), saučestvovao u ubistvima, prisilnim preseljenjima, hapšenjima, zatvaranjima, mučenjima i nanošenju patnji i tjelesnih povreda nesrpskom stanovništvu sa područja općine Hadžići.

Panjeta je ispričala kako su srpske snage napale naselje Musići, te kako je, onog dana kada su vojnici ušli, vidjela mrtva tijela trojice muškaraca koji su stradali u garaži u kojoj su se krili.

“Otac Ismeta Musića, brat i amidža bili su u garaži kada je zapucalo. Nakon što je prestalo da puca, srpski vojnici su izvukli njihova tijela. Rane su krvarile. Skinula sam satove i nakit sa tih tijela i prekrila ih dekom”, kazala je Panjeta, dodavši da je čula da su ovi ljudi stradali od bombe ubačene u garažu.

Panjeta je rekla da je satove i nakit predala porodici Musić.

Vojnici su potom sve mještane Musića doveli do te garaže, odvojili ih, da bi neke odveli u sportsku dvoranu, a neke u garaže u Hadžićima. Svjedokinja se prisjetila da je tog dana vidjela i Veselinovića, koji joj je rekao da pođe s tim muškarcima, ali je izvjesni Dragan Pušara rekao da ostane.

Svjedokinja Panjeta je i nakon toga ostala u Musićima zajedno sa majkom, sinom i još nekoliko komšija, sve dok vojska nije zapalila kuće u kojima su živjeli.

“Dragan Pušara i još nekoliko vojnika su došli pred kuću komšinice Zumre i rekli joj da iziđemo iz kuće, da će je zapaliti jer želi osvetiti brata koji mu je ubijen”, kazala je svjedokinja, dodavši da su poslije toga ostali još par dana u Musićima i onda otišli u Brezu, ali su se brzo vratili i do početka augusta 1992. godine živjeli u jedinoj kući u selu koja nije bila zapaljena.

Ubrzo je ponovo izbjegla u jedno od okolnih mjesta, gdje je živjela sa porodicom i gdje je ponovo, tvrdi, vidjela Veselinovića, koji je dolazio i ispitivao je za oružje u Musićima.

U februaru 1993. godine Panjeta je prešla na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. septembar 2008. godine.

This post is also available in: English