Članak

Karadžić: Upute za optuženog

5. Augusta 2008.00:00
Haško tužilaštvo najavilo da neće reagovati na tvrdnje iz pisma Radovana Karadžića osim ako im to ne naloži Tribunal.

This post is also available in: English

Haško tužilaštvo je najavilo da neće reagovati na navode koje je Radovan Karadžić iznio u pismu upućenom Tribunalu. Također, Tužilaštvo je zatražilo da Sudsko vijeće “izda instrukcije” optuženom kako da podnosi bilo kakve zahtjeve.

“Ovaj dopis nije podnesak baziran na bilo kojem pravilu o postupku i dokazima, i zahtijeva da Tužilaštvo nagađa o njegovim proceduralnim i stvarnim osnovama, kao i olakšavajućim okolnostima. Stoga, Tužilaštvo neće odgovoriti na njega osim ako to ne bude tražilo Pretpretresno vijeće”, navodi se u saopćenju Haškog tužilaštva.

Tužilaštvo još navodi kako traži da Pretpretresno vijeće “razmotri mogućnost izdavanja instrukcija i minimuma zahtjeva koje bi optuženi trebao znati ukoliko želi poslati neki podnesak, kako bi Tužilaštvo moglo odgovoriti a Pretpretresno vijeće donijeti odluku”.

Radovan Karadžić je u petak, 31. jula, nakon što se prvi put pojavio pred Tribunalom u Haagu, Pretpretresnom vijeću poslao pismo u kojem na četiri stranice navodi “neregularnosti” koje su se desile od momenta kada je podignuta optužnica protiv njega, pa do dolaska u Haag.

U pismu je ratni predsjednik Republike Srpske naveo kako je nakon rata potpisao sporazum sa Richardom Holbrookeom, bivšim američkim izaslanikom za Balkan, prema kojem će biti oslobođen krivičnog gonjenja ukoliko se povuče iz javnog i političkog života.

Također je istakao da je u Srbiji uhapšen tri dana ranije nego što je to javnosti saopćeno, te da je bio otet i lišen svih prava prije dovođenja u beogradski Specijalni sud za ratne zločine.

Karadžić, kojeg je Haško tužilaštvo optužilo za genocid u BiH, u svom pismu je izrazio i zabrinutost da proces koji će se voditi protiv njega neće biti regularan.

Radovan Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu. U trenutku hapšenja posjedovao je lažne dokumente na ime Dragan Dabić.

Na listi haških bjegunaca još uvijek se nalaze Ratko Mladić i Goran Hadžić.

This post is also available in: English