Vijest

Prijetnje aktivistima Helsinškog odbora Republike Srpske

29. Jula 2008.10:51
Nakon upozorenja koje im je upućeno telefonom, djelatnici Helsinškog odbora Republike Srpske ovih su dana bili prinuđeni zatražiti pomoć od lokalne policije.

Predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović prije deset dana je dobio upozorenje da mu se “crno piše”. U Odboru vjeruju da je ova prijetnja povezana sa nedavnim izjavama njihovih predstavnika u kojima su kritikovali rad lokalnih vlasti na procesuiranju ratnih zločina.

“U utorak, 22. jula, dobili smo poziv od muške osobe koja nas je zamolila da hitno prenesemo poruku Branku Todoroviću da je dat veliki novac za njegovu likvidaciju, te preporuka da što prije napusti grad i zemlju jer mu se crno piše. Također je rekao da se Branko zamjerio policiji i tužilaštvu i da se akcija njegovog ubistva, kao i njegove porodice, već duže vrijeme planira”, kažu za Justice Report u Odboru.

Poziv je, kažu u Helsinškom odboru, odmah prijavljen policiji, te su obaviješteni da je istraga u toku.

I sam Todorović je odlazio u policijsku stanicu, ali, kako ističe, u ovom trenutku nema povjerenja u njihov rad.

“Razgovor sa policijom me ne čini sigurnim. Nema razloga da imamo povjerenja u policiju s obzirom na prethodna iskustva nekih drugih aktivista na polju ljudskih prava. U policiji RS-a, moram to reći, i dalje ima mnogo struktura na koje mi ukazujemo, koje su učestvovale u ratu, neki u ratnim zločinima, i koji nisu skloni demokratskim promjenama i ljudskim pravima, svemu onome što mi radimo”, kaže Todorović.

Todorović ukazuje da on nije prva osoba koja je dobila prijetnje u RS-u, te da, i kada su one realizovane, policija nije otkrila počinitelje.

Istovremeno, smatra Todorović, nevladine organizacije u RS-u imaju sve manje prostora za rad, te su osjetni pritisci, zastrašivanja… Kao primjer navodi slučaj organizacije Transparency International (TI), koja je 10. jula ove godine “iz sigurnosnih razloga” obustavila svoje redovne aktivnosti. Ove sedmice TI je nastavio s radom, nakon što su dobili podršku od brojnih međunarodnih organizacija.

“Svakako ćemo nastojati da nastavimo s našim radom normalno, i mislim da nam je sada vrlo važna podrška drugih nevladinih organizacija i medija. Ali, moramo priznati da radimo pod izuzetnim opterećenjem”, naglašava Todorović.

U Helsinškom odboru ističu da su i ranije u svom radu primali prijetnje, ali da posljednje upozorenje smatraju “ozbiljnim”.

“Trenutno je u RS-u takva atmosfera koja ohrabruje ekstremne snage bliske ljudima koji su počinili ratne zločine, kriminalnim krugovima koji imaju veze u Srbiji, i svima onima koji traže obračun sa onima koji govore o obračunu sa kriminalnom ili ratnim zločinima”, kaže Todorović.

U svojim nedavnim javnim istupima Branko Todorović je ukazivao na rad tužilaštva u Bijeljini, koje, prema njemu, od okončanja rata nije pokrenulo niti jednu istragu o ratnim zločinima. Todorović također navodi da u najvišim institucijama Republike Srpske sjede oni koji se spominju u haškim presudama.

“Kada bi svaki lokalni sud u BiH samo uzeo svu dokumentaciju iz tih presuda, te bi ljude mogao poslati na robiju zbog zločina u kojima su nesporno učestvovali”, smatra Todorović.

Helsinški odbor za ljudska prava u RS-u djeluje od maja 1996. godine. Od osnivanja posvećen je promociji, zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Republici Srpskoj i regionu.