Članak

Lazarević i ostali: Vrijeme bezvlašća

14. Jula 2008.00:00
Bivši policajac iz Zvornika tvrdi da policija nije učestvovala u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u “Novi izvor”.

This post is also available in: English

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, kako tvrdi svjedok Odbranâ Vlado Delić, tokom 1992. godine nisu učestvovali u hapšenju Bošnjaka i njihovom zatvaranju u zgradu Suda za prekršaje i zgradu “Novi izvor”, već su to radile paravojne formacije koje su tada “dominirale” gradom.

“Paravojne formacije su bile dominantne i tada je vladalo bezvlašće. Mislim da se i srpsko stanovništvo njih plašilo jer se oni nikog nisu bojali. Koliko znam, policija iz Zvornika nije nikog hapsila ni zatvarala”, kazao je Delić, bivši inspektor za imovinske delikte u SJB-u Zvornik.

Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić, nekadašnji pripadnici rezervnog sastava policije SJB-a Zvornik, terete se da su tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u zatvaranju i premlaćivanju civila u Sudu za prekršaje i “Novom izvoru”.

Kako je istakao ovaj svjedok, “krajem juna ili početkom jula 1992. godine” u Zvornik su stigli pripadnici Specijalne policije iz Banje Luke, koji su uhapsili “oko 100 pripadnika paravojnih formacija”, te da je nakon toga stanje u gradu bilo “normalno”.

Delić je rekao da je za zatvaranje Bošnjaka saznao kada mu je Sreten Lazarević kazao da ga traži Sejfo Čirak, njegov dugogodišnji prijatelj, te dodao da ne zna od koga je saznao da se on nalazi u “Novom izvoru”.

“Kada sam tamo stigao, Sejfu je pozvao neki policajac i on mi je tada kazao da su mu neophodni lijekovi za srce, te me zamolio da mu ih donesem. Tada mi je Sejfo rekao da su ga pripadnici paravojne formacije uhapsili na ulici i doveli tu”, rekao je Delić.

Delić je također dodao da ne zna zbog čega su Bošnjaci zatvarani u “Novi izvor”, ali da može jedino pretpostaviti da je razlog bilo to jer su “druge nacionalnosti”.

Svjedok je istakao da ne zna ko je bio upravnik “Novog izvora”, te da Lazarevića i Markovića poznaje kao “rezervne policajce”.

Nastavak suđenja je 12. augusta 2008. godine.

This post is also available in: English