Članak

Škrobić: Kvalitetan borac

7. Jula 2008.00:00
Svjedok Odbrane tvrdi da je Škrobić bio s njim na zadatku u vrijeme kada je ubijen Stojko Glamočak.

This post is also available in: English

Slavko Bujdo, svjedok Odbrane Marka Škrobića, pred Sudom BiH je rekao da je optuženi od 25. jula do 15. augusta 1992. godine učestvovao u organizovanju skrovišta za civile i ukop mrtvih, te da je bio njegova “desna ruka”.

Prema navodima optužnice, Škrobić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) je, zajedno sa četiri naoružane osobe, 31. jula 1992. godine u mjestu Novo Selo, općina Kotor-Varoš, istjerao porodicu Glamočak iz njihove kuće, te nakon razdvajanja porodice i sprovođenja u pravcu sela Ravne, ispalio metak u grudi Stojku Glamočaku, koji je na licu mjesta podlegao.

“Nakon napada na Kotor koji je bio 25. jula 1992. godine, organizovali smo pripremu skrovišta za civile, ukop mrtvih i slično. Najkritičnije je bilo do 15. augusta. U tom periodu napadi su bili noću, i svi smo bili na okupu. Niko nije mogao biti odsutan, apsolutno niko”, rekao je Bujdo.

Bujdo je ispričao da je poznavao porodicu Glamočak, te da je čuo kako je Stojka Glamočaka ubio “neki Džem Džemo”, ili pak “Goran Tešić sa ekipom”.

Prema njegovom iskazu, tek je prošle godine “iz medija” čuo da je Škrobić optužen za taj zločin.

“To je bio šok. Zvao sam njegovu obitelj i rekao da će sve biti u redu, da će on biti oslobođen. To je bio jedan od najkvalitetnijih boraca u našoj općini. Svi smo se mogli pouzdati u njegovu pomoć. Došao je i ojačao naš Kotor”, rekao je Bujdo.

Svjedok Muhamed Sadiković, koji je do juna 1992. godine bio nadređen Bujdi, Sudu je ispričao kako je funkcijaTeritorijalne odbrane, koju su u to vrijeme činili Bošnjaci i Hrvati, bila “strogo odbrambena”, te da nisu “pravili akcije”.

Na ovom ročištu saslušan je i Dragoslav Perišić, policajac koji je 2005. godine, po nalogu tužioca iz Banje Luke, uzimao izjave od članova porodice Glamočak.

Perišić je ispričao da je iz CIPS-ove baze podataka izdvojio podatke četiri Marka Škrobića, koje je predočio svjedocima radi prepoznavanja.

“Nije bilo ni potrebno jer su ga oni znali otprije. Prije predočavanja svjedoci su ga opisali i čak naveli ime oca, jer suga poznavali otprije. Mislim da su Stana i Boro bili u istoj prostoriji tokom prepoznavanja. To je bilo kod njih u kući”, ispričao je Perišić.

Stana i Boro Glamočak, članovi porodice ubijenog, iskaz su dali u korist Tužilaštva, kada sutvrdili da je Stojka ubio optuženi.

Na narednom ročištu, 22. augusta 2008. godine, iskaz će dati i sam optuženi.

This post is also available in: English