Članak

Bastah i ostali: Žrtve zbog nacionalne pripadnosti

3. Jula 2008.14:34
Tužilaštvo BiH namjerava dokazati da je zločin nad civilima sa područja Vlasenice počinjen isključivo na nacionalnoj osnovi.

Saslušanjem 90 svjedoka Tužilaštvo BiH će pokušati dokazati da je uzrok zločina počinjenih nad civilima sa područja Vlasenice – za što se terete Predrag Bastah i Goran Višković – “nacionalna pripadnost”.

“Ovdje je riječ o teškim krivičnim djelima koja su bila usmjerena isključivo na Bošnjake i drugo nesrpsko stanovništvo. Od maja do septembra 1992. godine svi Bošnjaci sa tog područja su protjerani, ubijeni ili zatvoreni”, istakla je u uvodnoj riječi Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

U optužnici stoji da su Bastah i Višković od aprila do septembra 1992. godine učestvovali u “zajedničkom planu za ostvarenje zajedničkog cilja” koji se ogledao u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, psihičkom i seksualnom zlostavljanju, te mučenju i prisilnim nestancima civila sa područja Vlasenice.

Tužilaštvo je za iste zločine, jednom optužnicom, teretilo i Veljka Bašića, ali je Sudsko vijeće, na zahtjev Odbrane i uz mišljenja medicinskih vještaka, odlučilo da razdvoji predmete, uz obrazloženje da optuženi nije sposoban pratiti suđenje.

Bašić je, kako stoji u optužnici, bio upravnik logora Sušica i imao je kontrolu nad životima i tijelima preko 1.000 civila koji su od 31. maja do kraja septembra 1992. godine tu prisilno zatvoreni i držani u nehumanim uslovima, te svakodnevno fizički zlostavljani.

“Svjedoci Tužilaštva će govoriti da nije bilo aktivnog pružanja otpora, te o nastanku logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 2.000 zatvorenika”, rekla je Jukić i dodala da su svi zločini počinjeni na “diskriminatornoj osnovi”.

Bastah je, kako stoji u optužnici, bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, dok je Višković bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Odbrane dvojice optuženih će uvodne riječi dati nakon što Tužilaštvo BiH završi svoj dokazni postupak.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH predviđeno je za četvrtak, 10. juli 2008. godine.