Članak

Bašić: Trajno nesposoban za suđenje

3. Jula 2008.01:25
Nakon što je zbog lošeg zdravstvenog stanja izdvojen iz optužnice za zločine u Vlasenici, Veljko Bašić čeka odluku o daljnjim mjerama Suda.

Na osnovu mišljenja vještaka, Sudsko vijeće je pristalo da se Veljku Bašiću sudi odvojeno od Predraga Bastaha i Gorana Viškovića iako su se prvobitno teretili jednom optužnicom.

Odbrane su dale ovaj prijedlog zbog lošeg zdravstvenog stanja Bašića, koji ima 82 godine, a nakon prijedloga vještaci su zaključili da je on “trajno nesposoban” da prati suđenje.

“Imajući u vidu nalaze vještaka, odlučili smo razdvojiti postupke”, rekao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vijeće nije javnost obavijestilo da li će i kada početi suđenje Bašiću.

Tužilaštvo BiH je Bašića, Bastaha i Viškovića teretilo zajedničkom optužnicom za zločine počinjene tokom 1992. godine nad civilima sa područja Vlasenice.

Prema navodima optužnice, Bašić je bio upravnik logora Sušica i pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Bastah pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS-a, a Višković pripadnik Vojske RS-a.

“Sa internističke strane, radi se o starijem pacijentu koji je respiratorno ugrožen sa dobro narušenim stanjem srca koje nepravilno radi. Dalje se to odražava na rad vitalnih organa, zbog čega on ne može biti skoncentrisan i sposoban da prati suđenje”, smatraju vještaci, dodajući da se “optuženi nalazi u senilnoj životnoj dobi”, te da ima “trajno oštećenje moždane mase”.

“Na osnovu pregleda sam zaključila da kod pacijenta dolazi do poremećaja mišljenja, pamćenja, afekta i intelektualnih sposobnosti. Moram istaći da se radi o trajno nesposobnoj osobi”, kazala je dr. Marija Kaučić-Komšić.

Odbrana Bašića je zatražila ukidanje mjera zabrane javljanja u Policijsku stanicu Vlasenica koju je Sud BiH, između drugih šest mjera, odredio krajem januara 2008. godine, kako bi optuženi mogao odlaziti na liječenje u bolnicu u Zvornik.

Tužilaštvo BiH se nije protivilo ovom prijedlogu, a Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Sva trojica optuženih su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeni krajem januara 2008. godine, dok je Sud BiH optužnicu potvrdio u aprilu 2008.