Članak

Andrun: Još jedna posjeta Gabeli

30. Juna 2008.20:33
Apelaciono vijeće Suda BiH želi posjetiti logor Gabela sa svjedokom Tužilaštva koji bi trebao prepoznati mjesto gdje je boravio.

Pred kraj obnovljenog dokaznog postupka protiv Nikole Andruna, Apelaciono vijeće Suda BiH je objavilo da će 3. jula ponovo napraviti uviđaj i “djelimičnu rekonstrukciju” u logoru Gabela.

Sa članovima Vijeća na uviđaj će ići i svjedok Mirza Čolaković kako bi na licu mjesta identifikovao objekat u kojem je navodno bio zatočen.

Mirza Čolaković bio je prvi svjedok Tužilaštva na suđenju Nikoli Andrunu, kojeg je Sud BiH u decembru 2006. nepravosnažno osudio na 13 godina zatvora jer je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima tokom 1993. godine.

Uvažavajući žalbe obiju strana, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, te naredilo ponovni dokazni postupak, u toku kojeg je ponovo saslušan ovaj svjedok. Ni tokom prvostepenog ni na obnovljenom suđenju, Čolaković nije na videosnimku, sačinjenom tokom prve rekonstrukcije u Gabeli, mogao prepoznati prostoriju u kojoj je boravio tokom zatočenja.

“Usaglasili smo se da snimak iz Gabele nije najkorektniji, zato smo i odlučili da idemo ponovo na teren”, rekla je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, ne preciziravši zbog čega snimak nije bio “najkorektniji”.

Na ovom ročištu Odbrana je detaljnije obrazložila svoj prijedlog za uvođenje deset novih materijalnih dokaza, te saslušanje pet svjedoka – od kojih su dva iskaz dala i u prvostepenom postupku.

Tužilaštvo je još jednom naglasilo da se protivi prijedlogu.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti na ročištu 4. jula 2008. godine.

Povezani članci