Članak

Sljedeće sedmice: Počinje suđenje za zločine u Vlasenici

20. Juna 2008.21:16
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH naredne sedmice će početi suđenje optuženima za zločine počinjene u logoru Sušica, općina Vlasenica.

U petak, 27. juna, počet će suđenje Veljku Bašiću, Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću. U 42 tačke optužnice, ovoj trojici se na teret stavlja niz zločina počinjenih nad Bošnjacima zatočenima u logoru Sušica, općina Vlasenica.

Bašić je, prema navodima optužnice, bio upravnik logora i pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Bastah pripadnik rezervnog sastava MUP-a, a Višković pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Za isti dan zakazana je i statusna konferencija na kojoj će se raspravljati o prijedlogu Državnog tužilaštva za spajanje postupka protiv Vinka Kondića i postupka koji se vodi protiv Marka Adamovića i Boška Lukića. Sva trojica se terete za zločine počinjene 1992. godine na području općine Ključ. Tužilaštvo je prijedlog za spajanje dvaju postupaka Sudu dostavilo 19. juna ove godine.

Vaso Todorović
, optužen za saučesništvo u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995., pred Sudom BiH bi se trebao izjasniti 23. juna ove godine. Optužnicu protiv ovog bivšeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Sud BiH je potvrdio 4. juna.

U ponedjeljak, 23. juna, nastavlja se suđenje Miloradu Trbiću, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice, te njihovom pogubljenju, što ga čini saučesnikom u genocidu.

Istog dana, a potom i u četvrtak, 26. juna, nastavlja se suđenje Feridu Hodžiću, koji je optužen je za zločine počinjene na području Vlasenice.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, prvi svjedoci Odbrane pojavit će se 23., 24. i 27. juna na suđenju Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću, Miletu Markoviću i Slobodanu Ostojiću, optuženima za zločine počinjene 1992. i 1993. godine u logorima na području Zvornika.

Novi svjedoci Odbrane četvorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pojavit će se na ročištima 23., 25. i 26. juna. Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću Tužilaštvo na teret stavlja zločine počinjene u logoru Vojno kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni civili Bošnjaci.

Suđenje Predragu Kujundžiću, nekadašnjem komandantu jedinice “Predini vukovi” optuženom za zločine počinjene na području općine Doboj, nastavit će se u ponedjeljak i petak, 23. i 27. juna.

Novi svjedoci Tužilaštva pojavit će se na suđenjima Miodragu Nikačeviću i Novaku Đukiću koja su zakazana za utorak, 24. juni. Nikačeviću se na teret stavljaju zločini počinjeni na području Foče, dok je Đukić optužen da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio granatiranje Tuzle u maju 1995. godine.

U utorak i srijedu, 24. i 25. juna, nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva protiv Gojka Kličkovića, Mladena Drljače i Jovana Ostojića, optuženih za zločine na području Bosanske Krupe počinjene u vrijeme kada su sva trojica bili visoki politički i vojni funkcioneri ove općine.

Sljedeće sedmice, 24. juna, nastavit će se suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji se terete za zločine počinjene na području Kalinovika, dok je za naredni dan, 25. juni, zakazano suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine u Bugojnu.

Zdravko Božić
, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović, bivši pripadnici Vojne policije VRS-a koje Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine počinjene u Bratuncu 1995. godine, pred Sudom će se pojaviti 26. juna, kada će biti saslušani novi svjedoci Odbrane.

Istog dana zakazano je i suđenje Sulji Karajiću, bivšem pripadniku Armije BiH, optuženom za učešće u ubistvima i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima “na širem području Bihaća”.